Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Reakcie zahraničných osobností na úmrtie Silvia Berlusconiho

Talianska premiérka Giorgia Meloniová. Foto: TASR/AP

Talianska premiérka ocenila Berlusconiho prelomy vo svete politiky, komunikácie a obchodu.

Rím 12. júna (TASR) - Bývalý taliansky premiér Silvio Berlusconi, ktorý v pondelok zomrel vo veku 86 rokov, bol "jedným z najvplyvnejších mužov v histórii Talianska," uviedla v reakcii na jeho úmrtie úradujúca talianska premiérka Giorgia Meloniová. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

Líder strany Forza Italia, ktorá je koaličným partnerom vp vláde Meloniovej, bol od piatka hospitalizovaný v milánskej nemocnici San Raffaele, aby podstúpil plánované lekárske testy súvisiace s leukémiou.

"Silvio Berlusconi bol predovšetkým bojovník. Bol to človek, ktorý sa nikdy nebál postaviť za svoje presvedčenie a presne tá odvaha a odhodlanie z neho urobili jedného z najvplyvnejších mužov v histórii Talianska," uviedla Meloniová vo videoposolstve.

Talianska premiérka zároveň ocenila Berlusconiho "prelomy vo svete politiky, komunikácie a obchodu".

Predsedníčka Európskeho parlamentu (EP) Roberta Metsolová, bývalý predseda tejto inštitúcie Antonio Tajani i eurokomisár Paolo Gentiloni v pondelok vyjadrili sústrasť v súvislosti s úmrtím bývalého talianskeho premiéra Silvia Berlusconiho. TASR o tom informuje na základe ich vyjadrení na sociálnej sieti.

Metsolová označila Berlusconiho za bojovníka a dlhoročného predstaviteľa talianskej i európskej politiky.

"Otec, podnikateľ, poslanec Európskeho parlamentu, premiér a senátor. Zanechal svoju stopu a neupadne do zabudnutia," napísala.

"So Silviom Berlusconim odchádza líder, ktorý v Taliansku v posledných desaťročiach zanechal hlbokú stopu," uviedol na Twitteri eurokomisár pre hospodárstvo a bývalý taliansky premiér Paolo Gentiloni. "Dnes pre všetkých nastala chvíľa sústrasti, blízkosti k jeho rodine a k talianskej spoločnosti," dodal.

Úradujúci taliansky minister zahraničných vecí Tajani na Twitteri písal o nesmiernom zármutku a vyslovil poďakovanie Silviovi Berlusconimu. Tajani sa po tom, ako sa dozvedel o Berlusconiho smrti, rozhodol skrátiť svoju cestu do USA, píše agentúra ANSA.

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán sa na Facebooku rozlúčil s bývalým talianskym premiérom Silviom Berlusconim, ktorý zomrel v pondelok vo veku 86 rokov. "Odišiel veľký bojovník!" napísal v statuse Orbán, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

"Odpočívaj v pokoji, priateľu!" uviedol po taliansky Orbán na priloženej spoločnej čiernobielej fotografii s Berlusconim.

Server hvg.hu v tejto súvislosti pripomína, že medzi Fideszom a Berlusconiho stranou Forza Italia bola úzka spolupráca; maďarský premiér mal s talianskym pravicovým politikom výborný vzťah a podľa vlastných slov sa od neho veľa naučil.

Nie je známe, koľko sa Orbán naučil z Berlusconiho politiky; počas prvého volebného obdobia maďarského premiéra bol Berlusconi určite vzorom. Podľa hvg.hu je však isté, že maďarský premiér ako politik používa rovnaký recept, aký používal taliansky expremiér. Ten tvrdil, že treba získať väčšinovú kontrolu nad médiami a často sa sťažovať na to, že musí pracovať v silnom protivetre. "Ľudí potom už tvoje prešľapy ani nebudú zaujímať," citoval server Berlusconiho.

Ruský prezident Vladimir Putin vyjadril v pondelok hlboký zármutok nad smrťou bývalého talianskeho premiéra Silvia Berlusconiho, ktorého označil za "skutočného priateľa". Uviedol to Kremeľ, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

"Silvio bol pre mňa váženým človekom a skutočným priateľom. Jeho úmrtie je nenahraditeľnou stratou," uviedol Putin v sústrastnom telegrame pre talianskeho prezidenta Sergia Mattarellu.

Šéf Kremľa dodal, že obdivoval Berlusconiho múdrosť a schopnosť robiť "prezieravé rozhodnutia aj v tých najťažších chvíľach". Ocenil tiež "neuveriteľnú vitalitu, optimizmus a zmysel pre humor" talianskeho expremiéra.

"Silvio Berlusconi, skutočný patriot, vždy kládol záujmy vlasti nad všetko ostatné," uviedol Putin. Pre televíziu ruský prezident povedal, že zosnulý taliansky expremiér neoceniteľne prispel k rozvoju rusko-talianskych vzťahov a tiež k zlepšeniu väzieb medzi Ruskom, európskymi krajinami a Severoatlantickou alianciou.

Ruský prezident tiež povedal, že ide o veľkú stratu nie len pre Taliansko, ale aj pre medzinárodnú politiku.

Berlusconi sa do začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vlani vo februári často chválil svojím priateľstvom s Putinom. Vlani v septembri vyvolal pobúrenie, keď povedal, že Putin bol do vojny dotlačený a že chce len to, aby sa do vlády v Kyjeve dostali "slušní ľudia".

Silvio Berlusconi bol "energickým" predstaviteľom talianskeho politického života. O zosnulom štvornásobnom expremiérovi to povedal pápež František, informuje agentúra ANSA.

Vatikán oznámil, že pápež poslal Berlusconiho rodine sústrastný telegram, v ktorom vyjadril zármutok nad úmrtím "predstaviteľa talianskej politickej scény, ktorý vykonával verejné funkcie s energickým temperamentom". V telegrame sa tiež píše, že František sa bude za Berlusconiho i smútiacich pozostalých modliť.

Štvornásobný taliansky premiér a líder koaličnej strany Forza Italia zomrel v pondelok vo veku 86 rokov v milánskej nemocnici San Raffaele, kde bol od piatka opäť hospitalizovaný, aby podstúpil plánované lekárske testy súvisiace s chronickou leukémiou.

Berlusconiho štátny pohreb sa uskutoční v stredu v milánskej katedrále. Zúčastní sa na ňom aj taliansky prezident Sergio Mattarella.

Taliansky prezident Sergio Mattarella a bývalý predseda vlády Mario Draghi vzdali hold bývalému štvornásobnému premiérovi Silviovi Berlusconimu, ktorý v pondelok zomrel. TASR správu prevzala od agentúry ANSA.

"S veľkým zármutkom som sa dozvedel správu o smrti Silvia Berlusconiho, zakladateľa a lídra strany Forza Italia, protagonistu dlhého obdobia talianskej politiky a inštitúcií republiky," uviedol vo vyhlásení súčasný prezident.

Uviedol, že Berlusconi bol "veľkým politickým lídrom, ktorý sa zapísal do dejín našej republiky, ovplyvnil paradigmu, zvyky a jazyk a jeho vedenie prispelo k formovaniu novej politickej geografie v Taliansku, čo mu umožnilo štyrikrát sa ujať funkcie premiéra".

Vo vyhlásení sa spomínajú udalosti, ako útoky z 11. septembra 2001 v USA, boj proti medzinárodnému terorizmu a finančné turbulencie na konci prvého desaťročia tohto storočia, ktorým Berlusconi počas svojho obdobia čelil.

Podľa talianskeho prezidenta bol Silvio Berlusconi tiež "architektom významného úspechu vo svete talianskeho športu". Berlusconi bol viac než 30 rokov vlastníkom futbalového klubu AC Miláno, ktorý za toto obdobie získal množstvo medzinárodných trofejí.

Expremiér a bývalý šéf Európskej centrálnej banky Mario Draghi taktiež vzdal Berlusconimu hold. Označil ho za "absolútneho protagonistu talianskeho verejného života za posledných 50 rokov".

Dodal že Berlusconi "ako podnikateľ spôsobil revolúciu vo svete komunikácie a športu, a to vďaka mimoriadnej iniciatívnosti a inováciám. Ako líder zmenil politiku a milióny Talianov ho milovali pre jeho ľudskosť a charizmu. Najhlbšiu sústrasť vyjadrujeme jeho rodine, zamestnancom jeho skupiny a komunite (strany) Forza Italia".