Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Meloniová sa bude súdiť s ďalším intelektuálom, chce vysúdiť 20.000 €

Talianska premiérka Giorgia Meloniová. Foto: TASR/AP

Premiérka v nedávnej minulosti žalovala aj frontmana britskej rockovej skupiny Placebo Briana Molka, ktorý ju počas vystúpenia v Taliansku v júli 2023 označil za rasistku a fašistku.

Rím 16. apríla (TASR) - Súd v Taliansku v utorok prijal žalobu premiérky Giorgie Meloniovej na historika a filológa Luciana Canforu, ktorý o nej povedal, že "je v srdci neonacistka". Súdny proces sa začne 7. októbra v meste Bari a Meloniová chce od Canforu vysúdiť odškodné 20.000 eur, informovala agentúra AFP.

V súčasnosti 81-ročný bývalý profesor gréckej a latinskej filológie na univerzite v Bari vyriekol spomínané slová počas diskusie so študentmi v apríli 2022 – šesť mesiacov pred tým, ako sa Meloniová po víťazstve svojej krajne pravicovej strany Bratia Talianska (FdI) ujala vedenia talianskej vlády.

Canfora v rozhovore pre agentúru AFP pred utorkovým pojednávaním pred súdnym tribunálom v Bari svoje slová neľutoval.

"Keď sa povie neonacista, nemyslíme na niekoho, kto pácha zločiny, atentáty; myslíme na niekoho, kto má nápady a morálne prístupy, ktoré odkazujú na túto minulosť," objasnil Canfora.

Pripomenul, že Meloniová vo svojej autobiografii z roku 2021 napísala, že prebrala štafetu talianskych povojnových krajne pravicových lídrov vrátane Giorgia Almiranteho.

Almirante bol jedným zo zakladateľov dnes už neexistujúceho Talianskeho sociálneho hnutia (MSI) - strany vytvorenej po druhej svetovej vojne prívržencami fašistického diktátora Benita Mussoliniho.

Canfora argumentoval, že Almirante bol počas fašistického obdobia redaktorom novín, ktorých prvé čísla časovo kolidovali s rasovými zákonmi proti Židom prijatým v roku 1938. Bol aj predstaviteľom Talianskej sociálnej republiky (RSI) - vojnového bábkového štátu ovládaného nacistami, satelitného štátu Tretej ríše.

FdI sú de facto potomkom MSI, aj keď Meloniová pri nástupe do funkcie poslancom v parlamente povedala, že "nikdy necítila sympatie alebo blízkosť k nedemokratickým režimom... vrátane fašizmu".

Canforu v spore s Meloniovou podporilo mnoho talianskych a zahraničných intelektuálov, pričom francúzsky ľavicový denník Libération zorganizoval aj petíciu na jeho podporu.

V utorok pre agentúru AFP Canfora povedal, že súdny proces s Meloniovou bude považovať za "povzbudenie, aby sa ešte viac ponoril do štúdia postfašistického Talianska".

Meloniová vlani úspešne zažalovala talianskeho novinára Roberta Saviana za to, že v decembri 2020 kritizoval jej postoj voči migrantom. Za to, že Saviano označil Meloniovú a jej názorového supútnika Mattea Salviniho za "bastardov", mu súd vyrubil podmienečnú pokutu vo výške 1000 eur.

Premiérka v nedávnej minulosti žalovala aj frontmana britskej rockovej skupiny Placebo Briana Molka, ktorý ju počas vystúpenia v Taliansku v júli 2023 označil za "rasistku" a "fašistku".