Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Memphis vzdal poctu zosnulému B.B. Kingovi

Pohrebný voz s telom amerického bluesového hudobníka B.B. Kinga v smútočnom sprievode na Beale Street v americkom Memphise 27 mája 2015. Foto: TASR/AP/Karen Pulfer Focht

Pocta v Memphise sa konala v čase, keď sa okolo Kingovej smrti vynorili pochybnosti a tiež hádky o kontrolu nad jeho pozostalosťou v hodnote desať miliónov dolárov.

Memphis 28. mája (TASR) - Davy fanúšikov lemovali v stredu ulice hudobnej metropoly Memphis v americkom štáte Tennessee, kde sa verejnosť naposledy lúčila so zosnulou bluesovou legendou B.B. Kingom. Odtiaľ potom jeho pozostatky odviezli do mesta Indianola v štáte Mississippi, ktoré pokladal za svoj domov.

Dixielandová kapela oblečená v čiernom hrala v Memphise optimistickú verziu tradičnej skladby When the Saints Go Marching In, za ňou sa pohyboval sprievod a čierne pohrebné auto s Kingovou rakvou. V čele procesie išiel memphiský bubeník Rodd Bland a niesol Kingovu spoľahlivú gitaru prezývanú Lucille.

Davy ľudí zaplnili ulicu Beale Street, kde kráľ bluesu začal svoju kariéru a kde dostal aj svoje meno. Hudobník sa narodil ako Riley B. King, ale keď v 40. rokoch minulého storočia začal pracovať v Memphise, prijal umelecké meno Beale Street Blues Boy (Bluesový chlapec z ulice Beale). Neskôr si ho skrátil na Blues Boy a potom na B.B.

Bluesoví muzikanti ako Keb Mo, Ruby Wilsonová a Bobby Rush odohrali ešte pred sprievodom koncert na počesť hudobného velikána. Zahrali aj strhujúcu verziu Kingovho najväčšieho hitu The Thrill Is Gone.

Kinga pochovajú v sobotu 30. mája v jeho milovanom meste Indianola.

Pocta v Memphise sa konala v čase, keď sa okolo Kingovej smrti vynorili pochybnosti a tiež hádky o kontrolu nad jeho pozostalosťou v hodnote desať miliónov dolárov, pripomenula tlačová agentúra DPA.

Dve Kingove dcéry 24. mája verejne obvinili jeho dlhoročnú obchodnú manažérku Louise Laverne Toneyovú a osobného asistenta Myrona Johnsona z toho, že ich otca otrávili.

Právnik zastupujúci Toneyovú označil obvinenia za "nepodložené" a absurdné. Dodal, že obvinenia sú súčasťou dlhodobého sporu o Kingov majetok.

V reakcii na obvinenia vykonali koroneri okresu Cook v nedeľu 24. mája pitvu. Výsledky sa očakávajú o šesť až osem týždňov.

B.B. King zomrel 14. mája v Las Vegas ako 89-ročný, po dlhých rokoch boja s cukrovkou. Privolaný lekár uviedol ako príčinu smrti multiinfarktovú demenciu - sériu mozgových príhod.