Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Prejav Roberta Fica o menšinách nebol eurokonformný, tvrdí J. Martonyi

Podpredseda vlády a minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák (vľavo) a János Martonyi (vľavo). Foto: TASR/Ladislav Vallach

Šéf maďarskej diplomacie János Martonyi dodal, že v každom prípade sa slovensko-maďarské vzťahy vyvíjajú dobre

Bratislava/Budapešť 1. marca (TASR) - Utorkový prejav predsedu slovenskej vlády Roberta Fica, týkajúci sa menšín, nebol vyslovene eurokonformný, vyhlásil dnes v maďarskej verejnoprávnej televízii šéf maďarskej diplomacie János Martonyi.

Minister zahraničných vecí pripomenul, že o tejto otázke hovoril počas transatlantického stretnutia v stredu v Ríme aj so svojím slovenským rezortným partnerom Miroslavom Lajčákom, ktorý mu povedal, že "nie je potrebné vždy sledovať slová, ale radšej to, čo sa v skutočnosti deje".

Martonyi dodal, že v každom prípade sa slovensko-maďarské vzťahy vyvíjajú dobre a aj oficiálna návšteva prezidenta SR v Maďarsku sa predchádzajúci týždeň vydarila. Šéf diplomacie podotkol, že 13. marca navštívi Bratislavu.

Premiér Fico na medzinárodnej vedeckej konferencii k výročiu Matice slovenskej v Martine v utorok 26. februára povedal, že nezávislý štát Slováci nezakladali pre menšiny - akokoľvek si ich vážia - ale najmä pre slovenský štátotvorný národ.

"Stáva sa módnou zvyklosťou, že od menšín vídame predovšetkým požadovačné, ale nijaké povinnosti voči štátu, skôr natiahnuté ruky, ale minimálne pestovanie občianskych cností. Toto sa musí zmeniť a práve tu vidím úlohu Matice Slovenskej. Ona musí byť strážkyňou budovania vlastenectva mladých ľudí a rozvíjať najlepšie duchovné a národné tradície," uviedol Fico.