Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Merkelová a líbyjský premiér Sarrádž diskutovali o riešení krízy

Nemecká kancelárka Angela Merkelová, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Veliteľ východolíbyjskej armády poľný maršal Chalífa Haftar spustil 4. apríla ofenzívu na sídlo medzinárodne uznanej vlády národnej jednoty v Tripolise, na čele ktorej stojí Sarrádž.

Berlín 8. mája (TASR) - Nemecká kancelárka Angela Merkelová v utorok privítala v Berlíne líbyjského premiéra Fájiza Sarrádža, informovala agentúra DPA. Rozhovory sa zameriavali riešenie krízy v Líbyi.

Na stretnutí sa zúčastnil aj nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas, uvádza na svojej webovej stránke nemecký týždenník Der Spiegel.

Maas podľa Der Spiegel vyzval na okamžité prímerie v Líbyi a Merkelová požadovala o návrat k politickému riešeniu situácie pod záštitou OSN.

Nemecká kancelárka minulý týždeň počas návštevy africkej krajiny Burkina Faco povedala, že riešenie líbyjskej krízy si vyžaduje jednotné stanovisko celej Európskej únie (EÚ), pripomína DPA.

Veliteľ východolíbyjskej armády poľný maršal Chalífa Haftar spustil 4. apríla ofenzívu na sídlo medzinárodne uznanej vlády národnej jednoty v Tripolise, na čele ktorej stojí Sarrádž.

Líbyjský premiér plánuje navštíviť niekoľko európskych krajinách, aby získal podporu v boji proti opozičným jednotkám.

V Ríme sa Sarrádž stretol s taliansky premiérom Giueseppem Contem a v stredu sa má zísť s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom.

Conte povedal, že vojenské riešenie situácie nepripadá do úvahy. Taliansky premiér sa podľa svojich slov chystá uskutočniť priame rozhovory s Haftarom.

Boje o Tripolis, ktoré si už vyžiadali približne 400 obetí na životoch, sa odvtedy dostali do patovej situácie a žiadna zo strán nie je schopná dosiahnuť výraznejší pokrok.