Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Merkelová a Sísí telefonicky hovorili o spoločnom boji proti terorizmu

Nemecká kancelárka Angela Merkelová a egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí, archívna snímka Foto: TASR/AP/Michael Sohn

Merkelová a Sísí sa tiež v diskusii dotkli bilaterálnych vzťahov Nemecka a Egypta.

Káhira 13. decembra (TASR) - Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí a nemecká kancelárka Angela Merkelová diskutovali dnes o spolupráci v oblasti boja proti terorizmu. Politici sa touto témou zaoberali v súvislosti s teroristickými útokmi, ktoré sa v ostatnom čase odohrali rovnako na území Egypta, ako aj Nemecka.

Obaja lídri v dnešnom telefonickom rozhovore "potvrdili solidaritu" v boji proti terorizmu, uvádza sa v oficiálnom anglicky písanom vyhlásení kancelárie prezidenta Sísího.

"Prezident Sísí a kancelárka Merkelová odsúdili teroristické útoky, ktoré sa nedávno udiali v Egypte a Nemecku, a ktoré vyžadujú od všetkých mierumilovných národov a ľudí, aby spolupracovali tak, aby čelili terorizmu," konštatuje citovaný dokument.

Merkelová a Sísí sa tiež v diskusii dotkli bilaterálnych vzťahov Nemecka a Egypta. Prezidentská kancelária ďalej informovala o prípravách návštevy nemeckej kancelárky v Egypte, ktorá sa plánuje v prvom štvrťroku tohto roka.

Sísí navštívil Nemecko vlani v júni, dodala agentúra DPA.

Tuniský militant zaútočil v decembri kamiónom na vianočné trhy v Berlíne, pričom zabil 12 ľudí a približne 50 zranil. K zodpovednosti za tento čin sa prihlásila džihádistická skupina Islamský štát (IS).

Egypt dlhé roky bojuje proti militantom na Sinaji, pričom ich povstanie je od roku 2013 ešte krvavejšie a rozšírilo sa aj do iných častí krajiny. Militantov v súčasnosti riadi miestna odnož extrémistickej organizácie IS, ktorá sa prihlásila k zodpovednosti za viacero útokov na príslušníkov egyptských bezpečnostných síl.