Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Merkelová: Je dôležité, aby sme Britániu stále vnímali ako priateľa

Nemecká kancelárka Angela Merkelová sa vyjadruje k médiám počas príchodu na summit EÚ v Bruseli 28. júna 2016. Foto: TASR/AP

Po vystúpení ostrovnej krajiny z EÚ bude podľa všeobecného očakávania úloha Nemecka ešte dôležitejšia.

Brusel 28. júna (TASR) - Nemecká kancelárka Angela Merkelová dnes vyhlásila, že je "dôležité, aby sme Britániu stále vnímali ako priateľa a partnera" aj napriek rozhodnutiu tejto krajiny vystúpiť z Európskej únie.

Merkelová sa takto vyjadrila po príchode na mimoriadny summit lídrov EÚ v Bruseli, kde budú rokovať o tzv. brexite.

Nemecká líderka v Bruseli však zdôraznila, že "sa nebudú konať žiadne neoficiálne ani oficiálne rozhovory, kým Británia neuplatní článok 50" Lisabonskej zmluvy, ktorým sa oficiálne spúšťa proces rokovaní o odchode krajiny z 28-člennej únie.

Po vystúpení ostrovnej krajiny z EÚ bude podľa všeobecného očakávania úloha Nemecka ešte dôležitejšia.

Britskí občania hlasovali v referende 23. júna za odchod z EÚ, teda za brexit. Z Európskej únie, ktorá vznikla preto, aby sa po dvoch svetových vojnách zabránilo ďalšiemu konfliktu, a to pomocou voľného trhu, zatiaľ ešte žiadna krajina nevystúpila, pripomenula v správe tlačová agentúra AP.

Francúzsky prezident Francois Hollande dnes po príchode na summit v Bruseli vyzval Britániu, aby rozhovory o odchode z EÚ začala "čo najskôr". Hollande dodal, že zvyšok únie "nemôže strácať čas", pretože musí plánovať svoju budúcnosť bez Británie.

Hollande pripustil, že je to historická chvíľa, ale zdôraznil tiež, že "dejiny pokračujú" a "Európa sa nezastaví" po hlasovaní Britov o odchode.