Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Merkelová: Rokovania s Britániou nebudú, kým formálne neoznámi odchod

Nemecká kancelárka Angela Merkelová. Foto: TASR/AP

Nemecká kancelárka dnes tiež povedala, že má určité pochopenie pre skutočnosť, že Británia zrejme potrebuje určitý čas.

Berlín 27. júna (TASR) - Lídri Nemecka, Francúzska a Talianska dnes vyhlásili, že rokovania s Britániou o jej odchode z Európskej únie nebudú, kým Londýn oficiálne neoznámi svoj úmysel vystúpiť z EÚ.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová to uviedla v Berlíne po dnešnom stretnutí s talianskym premiérom Matteom Renzim, francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom a predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom, ktoré bolo venované tzv. brexitu.

Merkelová na tlačovej konferencii uviedla: "Dohodli sme sa, že nebudú oficiálne ani neoficiálne rozhovory" s Britániou, kým Londýn neuplatní článok 50 Lisabonskej zmluvy. Práve ten spúšťa proces odchodu krajiny z EÚ, čo znamená, že Británia musí o odchod formálne požiadať. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Merkelová: Dlhý odklad brexitu nie je v záujme nikoho

Nemecká kancelárka Angela Merkelová podľa svojich slov chápe, že Británia zrejme potrebuje "isté časové obdobie na analyzovanie situácie" týkajúcej sa odchodu krajiny z Európskej únie, ale "dlhodobé pozastavenie" tohto procesu nie je v ekonomickom záujme ani jednej zo strán.

Merkelová to dnes vyhlásila v Berlíne na stretnutí s talianskym premiérom Matteom Renzim, francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom a predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom, ktoré bolo venované práve tzv. brexitu.

Britský premiér David Cameron naznačil, že uplatnenie článku 50 Lisabonskej zmluvy, ktorý spúšťa rokovania o odchode Británie z EÚ, plánuje prenechať svojmu nástupcovi - a toho si zvolí Konzervatívna strana do niekoľkých mesiacov. Cameron oznámil svoje odstúpenie po tom, čo Briti v referende 23. júna odhlasovali vystúpenie z únie a premiérov tábor za zotrvanie v EÚ prehral.

Merkelová dnes povedala, že má "určité pochopenie" pre skutočnosť, že Británia zrejme potrebuje "určitý čas" na analyzovanie vývoja udalostí. Nevyjadrila sa k tomu, či je pre Berlín prijateľné čakať do októbra, ako to plánuje Cameron.

Nemecká kancelárka uviedla, že lídri EÚ budú diskutovať o čase potrebnom pre Britániu na utorkovom summite v Bruseli.

Nemecko, Francúzsko a Taliansko sú "jednotné" aj napriek brexitu

Nemecko, Francúzsko a Taliansko sú "jednotné" aj napriek plánom Británie vystúpiť z Európskej únie a chcú dodať bloku "nový impulz", ktorý posilní jeho bezpečnosť, ekonomický rast a konkurencieschopnosť. Vyhlásila to dnes nemecká kancelárka Angela Merkelová.

Kancelárka sa takto vyjadrila v Berlíne po dnešných stretnutiach s talianskym premiérom Matteom Renzim, francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom a predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom, ktoré boli venované tzv. brexitu. Stretnutia boli zatienené rozdielmi v názore na to, či treba nútiť Britániu do urýchleného "rozvodu".

"Musíme sa spoločne brániť odstredivým silám v rámci EÚ tak, že prinesieme nový impulz: presadzovaním spoločného bezpečnostného plánu v boji proti terorizmu a jednotnej utečeneckej politiky, a tiež posilňovaním ekonomického rastu a konkurencieschopnosti," dodala Merkelová, ktorú citovala tlačová agentúra DPA.