Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Merkelová: EÚ bude pokračovať v rokovaniach o členstve Turecka

Angela Merkelová Foto: TASR/AP Photo

Angela Merkelová sa stretla s tureckým premiérom Tayyipom Erdoganom.

Berlín 31. októbra (TASR) - Nemecká kancelárka Angela Merkelová povedala dnes tureckému premiérovi Tayyipovi Erdoganovi, že Európska únia bude pokračovať v prístupových rokovaniach s jeho krajinou v dobrej viere, napriek niektorým pretrvávajúcim sporom. Urobila tak po utorkovom vyhlásení Erdogana, podľa ktorého EÚ o Turecko príde, ak mu do roku 2023 neudelí členstvo.

Týmto vyhlásením Ankara podľa agentúry Reuters po prvý raz naznačila, ako dlho je ochotná zostať na ceste do EÚ. Prístupové rozhovory sa začali v roku 2005. Brzdí ich predovšetkým spor o rozdelený ostrov Cyprus a nesúhlas s členstvom Turecka v EÚ zo strany Francúzska a Nemecka.

Merkelová však na spoločnej tlačovej konferencii s Erdoganom po ich stretnutí v Berlíne uviedla: "EÚ je čestným rokovacím partnerom. Tieto rozhovory budú pokračovať bez ohľadu na otázky, ktoré musíme objasniť." Reagovala tak na kritiku počínania si Turecka ako kandidátskej krajiny v správe Európskej komisie, poznamenala agentúra Reuters. Komisia Ankare vyčíta najmä nedostatočné dodržiavanie štandardov ochrany ľudských práv a slobody slova.

Erdogan v Berlíne

Angela Merkelová a Tayyip Erdogan
Foto: TASR/AP Photo
Erdogan do Berlína pricestoval na otvorenie novej budovy tureckého veľvyslanectva. Merkelová podľa neho návštevu opätuje budúci rok.

Vo vzťahu k Cypru, ktorý momentálne predsedá EÚ, Erdogan uviedol, že kvôli rozdeleniu ostrova mu v roku 2004 nemalo byť umožnené vstúpiť do EÚ. Premiér vyhlásil, že Merkelová mu v minulosti povedala, že prijatie rozdeleného Cypru tiež považuje za chybu.

Kancelárka však hovorila o všeobecnom princípe Únie, podľa ktorého by za členov mali byť prijaté len krajiny, ktoré majú vyriešené všetky územné spory so susednými štátmi, reagoval na Erdoganove vyjadrenia nemecký vládny zdroj.

Turecko je prevažne moslimskou, no sekulárnou krajinou. Merkelová koncom septembra vyhlásila, že islam sa stal súčasťou Nemecka. Jej Kresťanskodemokratická únia (CDU) však Ankare namiesto plnoprávneho členstva v EÚ navrhuje "privilegované partnerstvo".

Nemecko je spomedzi 27 členských krajín EÚ najväčším obchodným partnerom Turecka. Je tiež domovom približne troch miliónov Turkov - najväčšej tureckej diaspóry v Európe.