Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Zahraničie

Angela Merkelová chce odslúžiť celé funkčné obdobie

Nemecká kancelárka Angela Merkelová Foto: TASR/AP

Nemecká kancelárka Angela Merkelová má podľa denníka Bild v úmysle odslúžiť celé štvorročné funkčné obdobie, ak bude v septembrových voľbách zvolená.

Berlín 18. apríla (TASR) - Nemecká kancelárka Angela Merkelová má v úmysle odslúžiť celé štvorročné funkčné obdobie, ak bude v septembrových voľbách zvolená. Líderka to uviedla v dnes zverejnenom interview pre najčítanejší nemecký denník Bild a poprela tak špekulácie médií, že v roku 2015 zrejme odstúpi.

"Chcem, aby stredopravá koalícia pokračovala, a chcem pracovať pre našu krajinu a jej obyvateľov ako kancelárka celé legislatívne obdobie," povedala Merkelová pre Bild, z ktorého citovala tlačová agentúra Reuters.

V knihe novinára denníka Bild Nikolausa Blomeho vydanej začiatkom tohto týždňa sa uvádza, že Merkelová možno odstúpi dva roky pred koncom svojho funkčného obdobia, ak vo voľbách vyhrá. Merkelová by totiž bola vtedy kancelárkou už desať rokov a oslávi šesťdesiatku.

Prieskumy verejnej mienky ukazujú, že Merkelová má silnú pozíciu na to, aby vyhrala a vládla aj tretie funkčné obdobie ako kancelárka najväčšej ekonomiky v Európe.

Menej jasné je však to, či dokáže vytvoriť koalíciu so súčasnými partnermi, propodnikateľsky zameranými Slobodnými demokratmi (FDP), alebo či bude nútená vytvoriť "veľkú koalíciu" so sociálnymi demokratmi, tak ako v rokoch 2005-2009.

Merkelová odmietla priamo odpovedať na otázku, či bude kandidovať i vo voľbách v roku 2017.

"Viete, že sa rozhodujem o veciach až vtedy, keď musím," povedala kancelárka pre Bild.