Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

Merkelová sľúbila obetiam nepokojov v Hamburgu odškodnenie

Na snímke muži stoja pred rozbitým výkladom obchodu vo štvrti Schanze po nočných protestoch odporcov summitu krajín G20 v nemeckom Hamburgu 8. júla 2017. Foto: TASR/AP

Na výčitku o zlyhaní štátu Merkelová reagovala slovami, že policajná operácia bola starostlivo naplánovaná a summit sa mohol konať.

Hamburg 8. júla (TASR) - Nemecká kancelárka Angela Merkelová dnes prisľúbila čo najrýchlejšiu pomoc a odškodnenie obetiam nepokojov, ktoré sprevádzali dvojdňový summit skupiny G20 v Hamburgu. Na záverečnej tlačovej konferencii povedala, že s ministrom financií Wolfgangom Schäublem a predstaviteľmi mesta Hamburg, ktoré je zároveň spolkovou krajinou, sa bude snažiť nájsť spôsob čo najmenej byrokratickej pomoci obetiam násilia pri odstraňovaní spôsobených škôd.

Merkelová vyjadrila zdesenie z násilností radikálnych ľavičiarov v hamburskej štvrti Schanzenviertel. "Ostro odsudzujem rozpútané násilie a bezuzdnú brutalitu, s ktorou sa polícia v týchto dňoch summitu G20 opakovane stretávala," citovala kancelárku agentúra DPA.

Na výčitku o zlyhaní štátu Merkelová reagovala slovami, že policajná operácia bola starostlivo naplánovaná a summit sa mohol konať.

Obhajovala tiež výber Hamburgu ako miesta pre konanie vrcholnej schôdzky zástupcov popredných svetových ekonomík. Toto rozhodnutie padlo v koordinácii s bezpečnostnými zložkami a predstaviteľmi hanzového mesta. Už len z dôvodu nevyhnutných hotelových kapacít sa musel summit G20 konať vo veľkomeste.

Pri výtržnostiach počas konania summitu utrpelo od štvrtka zranenia najmenej 213 príslušníkov polície. Celkový počet zranených demonštrantov stále nie je známy.

Rôzne demonštrácie sa v Hamburgu uskutočnili aj dnes. K násilnostiam došlo počas pochodu účastníkov ľavicovej akcie nazvanej "Neobmedzená solidarita namiesto G20", na ktorej sa podľa polície zúčastnilo 50.000 demonštrantov. Policajti zasahovali proti asi 120 maskovaným osobám, ktoré sa zamiešali medzi účastníkov a príslušníkov začali kopať a zaútočili na nich aj vlajkovými tyčami. Násilníci sa potom rozutekali do okolitých ulíc.

Naopak pokojný priebeh mal pochod po mottom "Hamburg ukazuje postoj" organizovaný širokým spektrom osobností kultúry, športu, politiky, ako aj cirkvami a spoločenskými iniciatívami, na ktorý podľa polície prišlo 6000, podľa organizátorov 10.000 ľudí.