Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Merkelová dúfa, že jadrové rozhovory s Iránom sa dnes podarí uzavrieť

Nemecká kancelárka Angela Merkelová Foto: TASR/AP

Podľa Merkelovej dosiahli všetky strany pokrok, avšak rokovania sa môžu skončiť len vtedy, keď vo všetkých bodoch nastane zhoda.

Berlín/Lausanne 1. apríla (TASR) - V rozhovoroch šiestich mocností a Iránu o jadrovom programe Teheránu by sa ešte dnes mohlo podariť dosiahnuť kompromis, uviedla dnes v Berlíne nemecká kancelárka Angela Merkelová, ktorú citovala agentúra Reuters.

"Dúfam a želám si, aby bol dnes dosiahnutý kompromis zodpovedajúci podmienkam, ktoré sme si stanovili - konkrétne, že Irán nebude mať prístup k jadrovým zbraniam," povedala kancelárka na tlačovej konferencii s kirgizským prezidentom Almazbekom Atambajevom, ktorý je na návšteve Nemecka.

Podľa Merkelovej dosiahli všetky strany pokrok, avšak rokovania sa môžu skončiť len vtedy, keď vo všetkých bodoch nastane zhoda.

Iránsky vyjednávač Abbás Arakčí ešte predtým pre iránsku štátnu televíziu vyjadril nádej, že rozhovory medzi šiestimi svetovými mocnosťami a Iránom sa podarí ukončiť do dnešného večera.

"Dúfame, že rozhovory do dnešného večera uzavrieme... Trváme na tom, aby boli okamžite zrušené finančné, ropné a bankové sankcie... pre ostatné sankcie musíme nájsť rámec," povedal dnes v Lausanne Arakčí.

Vyjednávači svetových veľmocí sa na rokovaniach s Iránom snažia dosiahnuť predbežnú rámcovú dohodu, ktorá by vytvorila základ pre dlhodobú jadrovú zmluvu s Iránom o ukončení 12 rokov trvajúcej patovej situácie. Za konečný termín na podpísanie dlhodobej zmluvy si zúčastnené strany stanovili 30. jún tohto roka.

Táto podrobnejšia zmluva by mohla viesť k normalizácii vzťahov medzi USA a Iránom, ktoré stoja v rozličných konfliktoch na Blízkom východe na protichodných stranách.

Rokovania vo švajčiarskom meste Lausanne predĺžili o ďalší deň, pretože dohodu sa nepodarilo dosiahnuť do 31. marca, ako bolo pôvodne stanovené.