Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Merkelová je odhodlaná úzko spolupracovať s Trumpom

Nemecká kancelárka Angela Merkelová. Foto: TASR/AP

Trump vyhlásil, že Európska únia sa stala nástrojom v rukách Nemecka, a predpovedal, že tak ako Británia aj ďalšie štáty EÚ budú možno hlasovať za vystúpenie z únie.

Berlín 16. januára (TASR) - Nemecká kancelárka Angela Merkelová plánuje "úzko spolupracovať" s nastupujúcim americkým prezidentom Donaldom Trumpom, a to bez ohľadu na jeho kritické vyjadrenia týkajúce sa riešenia utečeneckej krízy v Nemecku. Vyhlásil to dnes kancelárkin hovorca Steffen Seibert.

Merkelová si so záujmom prečítala Trumpovo nedeľňajšie spoločné interview pre britský denník The Times a nemecký denník Bild, dodal Seibert. Ešte poznamenal, že novozvolený prezident svoje názory načrtol jasne.



Trump v rozhovore povedal, že Merkelová urobila "katastrofálnu chybu" uplatňovaním politiky, ktorá umožnila vyše miliónu migrantov dostať sa do Nemecka. Trump vyhlásil, že Európska únia sa stala "nástrojom" v rukách Nemecka, a predpovedal, že tak ako Británia aj ďalšie štáty EÚ budú možno hlasovať za vystúpenie z únie.

Napriek tomu Trump zdôraznil, že cíti voči kancelárke "obrovský rešpekt" a že ju stále považuje za jedného z najdôležitejších svetových lídrov, informovala agentúra Reuters.

"Tieto jeho názory sú známe," uviedol kancelárkin hovorca Seibert. Doplnil, že Berlín čaká na inauguráciu prezidenta v piatok 20. januára a že plánuje "úzko spolupracovať s novom americkou administratívou".