Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Merkelová je proti zmene práva na azyl

Angela Merkelová, archívne foto. Foto: TASR/AP

Merkelová tiež povedala, že rozhodnutie zo septembra o otvorení hraníc pre utečencov by zopakovala.

Berlín 4. októbra (TASR) - Nemecká kancelárka Angela Merkelová odmieta množiace sa požiadavky politikov z Kresťanskosociálnej únie (CSU) na zmenu ústavou zaručeného práva na azyl. V rozhovore pre rozhlasovú stanicu Deutschlandfunk, zverejnenom dnes pred jej cestou do Indie, zároveň vyjadrila presvedčenie, že Nemecko zvládne prijatie a integráciu terajšieho veľkého množstva utečencov.

Väčšina žiadateľov o azyl sa podľa kancelárky môže aj bez toho spoľahnúť na ženevský dohovor o utečencoch, čo je dôvod, pre ktorý sa v nemeckej ústave nebude nič meniť.

Zrýchlenie si však vyžaduje azylové konanie. Tí, ktorí v Nemecku nepotrebujú ochranu, ho musia opustiť, ale dôležité je, aby sa aj takýchto prípadoch zaobchádzalo s každým ako s človekom, zdôraznila Merkelová.



Okrem toho treba lepšie chrániť vonkajšie hranice EÚ a riešiť príčiny utečeneckej krízy. Šéfka nemeckej vlády zopakovala požiadavku spravodlivého rozdelenia záťaže v rámci EÚ, ktorá nemôže zostať na pleciach troch alebo štyroch krajín.

Na hlasy z CSU volajúce po plotoch na hraniciach Nemecka kancelárka reagovala slovami: "Nemyslím si, že ploty pomôžu. Videli sme to v Maďarsku".

Merkelová v rozhovore tiež povedala, že rozhodnutie zo septembra o otvorení hraníc pre utečencov by zopakovala. Podľa nej bolo očividné, že žiadatelia o azyl by sa nenechali zastaviť.