Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Merkelová pred voľbami oklamala nemeckú verejnosť, tvrdí domáci denník

Nemecká kancelárka Angela Merkelová Foto: TASR/AP

Ide o vyhlásenie z predvolebnej kampane v roku 2013.

Berlín 27. mája (TASR) - Nemecká kancelárka Angela Merkelová pred parlamentnými voľbami v roku 2013 oklamala verejnosť tvrdením, že Spojené štáty boli po špionážnom škandále ochotné podpísať s Berlínom dohodu o ukončení týchto aktivít. Informovali o tom dnes noviny Süddeutsche Zeitung, ktoré citovala agentúra DPA.

Denník, citujúc tajné dokumenty, ktoré sa mu podarilo získať, tvrdí, že Merkelovej koaličná vláda počas predvolebnej kampane v roku 2013 zaviedla nemeckú verejnosť vyhlásením, že vyjednáva s USA o dohode. Tá mala zabezpečiť ukončenie špionážnych aktivít Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA) na území Nemecka.

Merkelová si však podľa predmetných dokumentov už vtedy bola vedomá toho, že USA na takéto podmienky nepristúpia. Vtedajší nemecký minister zahraničných vecí Guido Westerwelle sa v tom čase stretol so svojím americkým náprotivkom Johnom Kerrym, ktorý možnosť podpísania takejto dohody nepotvrdil, píše Süddeutsche Zeitung.



Dokument, v ktorom sa o výsledku tohto stretnutia píše, videla kancelárka v čase predvolebnej kampane, píše denník. Podľa DPA sa objavili aj správy o priemyselnej špionáži, čo je v Nemecku ako krajine s významným exportom citlivá téma.