Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Merkelová: Migračná dohoda s Tureckom môže byť vzorom pre iné dohovory

Migranti Foto: TASR

Európska komisia naďalej trvá na splnení pre Turecko stanovených 72 podmienok skôr, než dôjde k realizácii záväzkov z jej strany.

Berlín 23. augusta (TASR) - Dohoda o vracaní migrantov naspäť, ktorú v marci dosiahla Európska únia s Tureckom, môže predstavovať model pre podobné dohovory so severoafrickými krajinami. Povedala to nemecká kancelárka Angela Merkelová v dnes zverejnenom rozhovore pre denník Passauer Neue Presse.



Na základe dohody medzi EÚ a tureckou vládou sú migranti od marca vracaní z gréckych ostrovov späť do Turecka, pričom relokáciu tých, ktorí majú nárok získať štatút utečenca, zabezpečia štáty EÚ priamo z tureckých táborov. Na jedného vráteného sýrskeho migranta prislúcha vždy jeden, ktorého štáty EÚ prijmú priamo z Turecka. Cieľom je zastaviť nekontrolovanú migráciu utečencov prichádzajúcich do únie v člnoch cez Egejské more, napísala agentúra DPA.

"Podobné dohody budeme musieť uzatvárať aj s ďalšími krajinami, napríklad v severnej Afrike, aby sme tak získali lepšiu kontrolu nad trasami utečencov v strednej oblasti Stredozemného mora," konštatovala kancelárka v citovanom rozhovore.

V rámci dohody sa únia zaviazala poskytnúť finančnú dotáciu pre utečencov nachádzajúcich sa v Turecku, ako aj pre tamojšie utečenecké tábory. Brusel by mal ďalej občanom Turecka umožniť bezvízový vstup do schengenského priestoru, pričom sa počíta aj so zrýchlením prístupových rokovaní medzi EÚ a Ankarou.

Európska komisia naďalej trvá na splnení pre Turecko stanovených 72 podmienok skôr, než dôjde k realizácii záväzkov z jej strany. Ich súčasťou je napríklad reforma tureckých protiteroristických zákonov.