Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Merkelová začala návštevu Argentíny. Stretnutím s rabínom v synagóge

Nemecká kancelárka Angela Merkelová počas návštevy synagógy Templo Libertad v argentínskej metropole Foto: TASR/AP

Následne čakal na Angelu Merkelovú politický program.

Buenos Aires 8. júna (TASR) - Nemecká kancelárka Angela Merkelová začala dnes v Buenos Aires trojdňovú cestu po krajinách Južnej a Strednej Ameriky, v rámci ktorej navštívi popri Argentíne aj Mexiko.

Prvým bodom jej programu bola návšteva synagógy Templo Libertad v argentínskej metropole, kde jej rabín Simom Moguilevsky zaželal mnoho zdravia a síl. Súčasne sa poďakoval za podporu nemeckej vlády pri reštaurovaní Walckerovho organu - diela nemeckého majstra z roku 1932. Rabín ďalej konštatoval, že je preňho veľkou cťou privítať v synagóge nemeckú kancelárku ako najdôležitejšiu európsku osobnosť.

Židovská komunita v Buenos Aires má v súčasnosti asi 250.000 príslušníkov a je najväčšou v Južnej Amerike.

Následne čakal na Angelu Merkelovú politický program.

Na rokovaniach s argentínskym prezidentom Mauriciom Macrim by sa štyri týždne pred hamburským summitom krajín G20 malo hovoriť o naliehavých celosvetových problémoch vrátane migrácie, ochrany ovzdušia i svetového obchodu.

Analytici s veľkým záujmom očakávajú tlačovú konferenciu oboch štátnikov a osobitne to, do akej miery sa šéfka nemeckej vlády na nej bude profilovať dištancovaním sa od niektorých krokov prezidenta USA Donalda Trumpa.

Stretnutie s prezidentom

Na snímke vľavo nemecká kancelárka Angela Merkelová a argentínsky prezident Mauricuo Macri
Foto: TASR/AP
Nemecká kancelárka Angela Merkelová odmietla dnes v Buenos Aires po stretnutí s argentínskym prezidentom Mauriciom Macrim tvrdenia, že by sa v spore s americkým prezidentom Donaldom Trumpom mohla stať líderkou slobodného sveta.

Podľa nej nikto na svete, žiadny jedinec ani žiadna krajina, nemôže vyriešiť problémy súčasného sveta osamotene. "Musíme všetci spolupracovať a my obaja ... sa zasadzujeme za slobodný, otvorený svet, v ktorom chceme globalizáciu formovať ľudsky," citoval agentúra DPA Merkelovej slová. Kancelárka súčasne ocenila politiku argentínskeho prezidenta, ktorá podľa jej slov opäť otvorila krajinu svetu.

Merkelová v argentínskej metropole netajila, že Nemecko hľadá spojencov pre podporu svojich predstáv. Na margo protekcionistickej politiky prezidenta USA Donalda Trumpa povedala, že cestou izolácie sa možno dajú krátkodobo získať výhody, trvalo to však neznamená prínos pre ľudí.

V súvislosti s blížiacim sa summitom krajín G20 v Hamburgu Merkelová povedala, že urobí maximum, aby sa pri tejto príležitosti našlo čo najviac spoločných záujmov. Po rozhodnutí prezidenta USA o odstúpení od parížskej dohody o ochrane ovzdušia je však zrejmé, že sa všetko, čo by sme si želali, nepodarí dosiahnuť, dodala.

V piatok popoludní Merkelová odcestuje z Argentíny do Mexika, kde by jednou z hlavných tém jej rokovaní mala byť obchodná politika nového prezidenta Spojených štátov, ale aj jeho plány vybudovať na hraniciach s Mexikom múr, ktorý by mal chrániť USA pred ilegálnym prisťahovalectvom a drogovou kriminalitou.