Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Merkelová navštívi utečenecký tábor v turecko-sýrskom pohraničí

Nemecká kancelárka Angela Merkelová prichádza na summit EÚ v Bruseli 17. marca 2016. Lídri európskej dvadsaťosmičky by na summite Európskej rady mali prijať konečnú dohodu o riešení migračnej krízy s Tureckom. Foto: TASR/AP

Merkelová navštívi utečenecký tábor v meste Gaziantep na juhu krajiny

Berlín 23. apríla (TASR) - Nemecká kancelárka Angela Merkelová navštívi v blízkej budúcnosti s najvyššími predstaviteľmi EÚ turecko-sýrske pohraničie na podporu spornej migračnej dohody, ktorá platí už mesiac.

Informovala o tom dnes stanica BBC.

Oznámenie o návšteve prichádza v čase otázok ohľadom zákonnosti predmetnej dohody medzi EÚ a Tureckom, na základe ktorej sú migranti, ktorí nedostanú v Grécku azyl, deportovaní späť do Turecka. Podľa ľudskoprávnych skupín však Turecko nie je bezpečným miestom pre týchto ľudí.

Tureckí činitelia varovali, že dohoda by mohla padnúť, ak nebudú splnené požiadavky na bezvízové cestovanie občanov Turecka do EÚ.

Merkelová navštívi utečenecký tábor v meste Gaziantep na juhu krajiny, neďaleko sýrskych hraníc, kde sa stretne s tureckým premiérom Ahmetom Davutoglom. Na ceste ju budú sprevádzať predseda Európskej rady Donald Tusk a podpredseda Európskej komisie Frans Timmermans.

Merkelová, ktorá čelí vo svojej vlasti tlaku pre jej migračnú politiku, obhajuje inkriminovanú dohodu s Tureckom napriek kritike od niektorých európskych partnerov.