Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Merkelová: Nemecko a Francúzsko sa zhodujú na reformách pre EÚ

Na snímke Emmanuel Macron spolu s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou. Foto: TASR/AP

Nemecká kancelárka Angela Merkelová to vyhlásila vo štvrtok v estónskej metropole Tallinn, kde bilaterálne rokovala s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom.

Tallinn 29. septembra (TASR) - Medzi Nemeckom a Francúzskom jestvuje "vysoká miera zhody" na reformách potrebných v Európskej únii. Nemecká kancelárka Angela Merkelová to vyhlásila vo štvrtok v estónskej metropole Tallinn, kde bilaterálne rokovala s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom, uviedla agentúra DPA.

Kancelárka sa spoločne s Macronom v Estónsku zúčastňujú na neformálnom zasadnutí hláv štátov a vlád členských štátov EÚ, ktorého oficiálny program sa začína dnes.

"Dobrú podporu pre rozvoj" poskytli návrhy predložené francúzskym prezidentom Macronom. Zhodnotila to nemecká politička na prvom stretnutí s kolegami z Európskej únie od svojho víťazstva v nemeckých parlamentných voľbách.

Macron predstavil svoje plány na reformu EÚ v utorok v prejave na parížskej Sorbonne. Hovoril okrem iného o viacrýchlostnej Európe, vytvorení európskej vojenskej jednotky a azylovej agentúry, spoločnom rozpočte eurozóny či harmonizácii daní.

Práve prezidentov prejav bol podľa očakávaní hlavnou témou bilaterálneho stretnutia s Merkelovou a tiež následnej večere zúčastnených najvyšších predstaviteľov EÚ.

"V každom prípade, v prezidentovom prejave vidím dobrý základ intenzívnej spolupráce medzi Nemeckom a Francúzskom," konštatovala Merkelová.