Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Nemecko by uvítalo účasť Iránu na rokovaniach o Sýrii, tvrdí Merkelová

Angela Merkelová Foto: TASR/AP

Podľa agentúry Reuters jej slová odrážajú meniaci sa prístup európskych štátov k Iránu, odkedy v júli uzavrel so svetovými mocnosťami dohodu o obmedzení svojho jadrového programu.

Berlín 31. augusta (TASR) - Nemecko by uvítalo účasť Iránu na akýchkoľvek rokovaniach zameraných na ukončenie občianskej vojny v Sýrii. Kancelárka Angela Merkelová tak odpovedala dnes na otázku, či si myslí, že Irán by mohol v mierovom procese zohrať konštruktívnu úlohu, informovala agentúra Reuters.

"Myslím si, že Irán má veľký vplyv na to, čo sa deje v Sýrii. A vítaný je každý, kto sa bude na týchto rokovaniach konštruktívne podieľať," povedala Merkelová na tlačovej konferencii v Berlíne.

Podľa agentúry Reuters jej slová odrážajú meniaci sa prístup európskych štátov k Iránu, odkedy v júli uzavrel so svetovými mocnosťami dohodu o obmedzení svojho jadrového programu. Väčšina západných mocností totiž úlohu Iránu ako diplomatického hráča v riešení sýrskej krízy predtým nebola ochotná pripustiť.

Irán, rovnako ako Rusko, stojí v Sýrii na strane prezidenta Bašára Asada, ktorého Západ naopak zatracuje.

Merkelová napriek uznaniu možného prínosu iránskej účasti na rokovaniach o Sýrii poukázala na pretrvávajúce nepriateľstvo Teheránu voči Izraelu, čo sa podľa nej musí zmeniť. "Nie je prijateľné, ako Irán stále hovorí o Izraeli. Je sklamaním, že nenastala žiadna zmena, pokiaľ ide o uznanie Izraela."

Izrael odmieta júlovú dohodu medzi Iránom a šiestimi svetovými mocnosťami vrátane Nemecka a tvrdí, že Iráncom nezabráni v získaní jadrových zbraní a umožní im tiež získať väčší vplyv v blízkovýchodnom regióne.