Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Merkelová: Niektorí ľudia v Británii majú ilúzie o realite po brexite

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Nemecká kancelárka v prejave v parlamente uviedla, že Británia si musí vyjasniť, ako si predstavuje budúce vzťahy s EÚ, kým sa začnú oficiálne rokovania o tzv. brexite.

Berlín 27. apríla (TASR) - Niektorí ľudia v Británii majú stále "ilúzie" o situácii v ich krajine po vystúpení z EÚ, vyhlásila dnes nemecká kancelárka Angela Merkelová.

Kancelárka v prejave v parlamente (Bundestagu) uviedla, že Británia si musí vyjasniť, "ako si predstavuje budúce vzťahy" s EÚ, kým sa začnú oficiálne rokovania o tzv. brexite.

Diskusie o finančných záväzkoch Británie voči EÚ sa musia uskutočniť už na začiatku týchto rokovaní, zdôraznila nemecká líderka.

Británia si podľa Merkelovej neudrží rovnaké práva, keď už raz odíde z EÚ. A dodala, že niektorí obyvatelia ostrovnej krajiny majú stále "ilúzie" o situácii po brexite a že "je to strata času".

Nemecká kancelárka načrtla túto politickú agendu dva dni pred summitom o brexite v sobotu 29. apríla, na ktorom sa stretnú zástupcovia zostávajúcich 27 členských štátov EÚ. Cieľom summitu je schválenie spoločného postoja pri rokovaniach s Britániou a tiež schválenie smerníc EÚ pre rokovania o brexite.

Vládnu obavy, že dohoda o radikálnom odchode Británie z EÚ sa môže stať kameňom úrazu v rokovaniach.

Dohoda bude zahŕňať aj finančné záväzky Británie voči EÚ, ktoré za štyri desaťročia jej členstva narástli.

"Niet pochýb, že rokovania o brexite si budú vyžadovať veľké úsilie od Británie aj od Európy," zhodnotila situáciu kancelárka.

Merkelová sa ďalej v prejave venovala Turecku a vyhlásila, že kroky tureckej vlády v poslednom týždni "vážne zaťažili" nemecko-turecké vzťahy.

Turecké úrady zatkli v posledných dňoch tisíce ľudí údajne napojených na moslimského duchovného Fethullaha Gülena žijúceho v exile v USA, ktorého Ankara podozrieva zo zorganizovania pokusu o prevrat. Frakcia armády sa o tento puč pokúsila vlani v júli, ale bol potlačený.

Merkelová členom Bundestagu povedala, že zaobchádzanie Turecka s nemecko-tureckým novinárom Denizom Yücelom, ktorého vláda zadržiava neďaleko Istanbulu, "nie je zlučiteľné s právnym poriadkom". A obvinila Ankaru, že novinárov zadržiava bezdôvodne, čo je "očividne aj prípad Deniza Yücela".

Nemecko bude podľa Merkelovej viesť s partnermi z EÚ rozhovory o tom, "aké konkrétne dôsledky budú vhodné a kedy konkrétne budú zavedené".

Politička tiež povedala, že Nemecko pozorne sleduje, ako Turecko reaguje na správy medzinárodných pozorovateľov, ktorí zaznamenali sériu nezrovnalostí v referende o posilnení prezidentských právomocí.

Pozorovatelia z Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) zistili, že v referende bolo zrejme zmanipulovaných množstvo hlasov voličov. Ľudové hlasovanie sa skončilo v prospech prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

Merkelová uviedla v nemeckom parlamente, že turecká vláda "musí odpovedať na položené otázky".

"Budeme veľmi pozorne sledovať, ako sa Turecko so správami vyrovná," vyhlásila nemecká líderka.m".