Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Merkelová odmietla, že by spustenie brexitu zatienilo summit EÚ v Ríme

Angela Merkelová Foto: TASR/AP

Nemecká kancelárka poznamenala, že britská premiérka Theresa Mayová vždy hovorila, že spustí brexit do konca marca.

Berlín/Praha 20. marca (TASR) - Nemecká kancelárka Angela Merkleová odmietla dnes myšlienku, že by očakávané spustenie brexitu mohlo zatieniť nadchádzajúci summit pri príležitosti 60. výročia uzavretia Rímskych zmlúv, jedného zo základov neskoršej európskej integrácie.

Šéfovia štátov či vlád členských krajín Európskej únie sa stretnú v Ríme v sobotu 25. marca a Británia dnes oznámila, že oficiálne spustí proces svojho odchodu z EÚ v stredu 29. marca.

Merkelová poznamenala, že britská premiérka Theresa Mayová vždy hovorila, že spustí brexit do konca marca. "Nie je absolútne žiadny rozdiel v tom, či to oznámi o jeden deň skôr, alebo o tri či sedem dní neskôr," dodala. A zdôraznila, že v EÚ sa v najbližších rokoch sústredí na to, "ako môžeme posilniť spoluprácu 27" zvyšných členov EÚ.

Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble dnes na stretnutí s kolegami z Euroskupiny v Bruseli vyjadril presvedčenie, že Británia počas rokovaní s Úniou zaplatí to, čo jej dlhuje. "Británia je spoľahlivý partner vo všetkých medzinárodných dohodách - o tom nepochybujem," uviedol.

Britskí vyjednávači sa však istotne budú dohadovať o výške "rozvodového" účtu, ktorý EÚ zaplatia.

Český minister zahraničných vecí Lubomír Zaorálek dnes v Českej televízii povedal, že budúca dohoda o budúcich vzťahoch medzi EÚ a Britániou je "experiment" s neistým výsledkom. Rokovania podľa neho zavedú obe strany na neznáme územie.

Francúzskemu ministrovi financií Michelovi Sapinovi podľa jeho slov odľahlo, že sa rokovania o odchode Británie z EÚ konečne na budúci týždeň začnú. "Konečne. Čakali sme na začatie rokovaní od hlasovania o brexite... Trvalo to dlho..., ale konečne sa tým budeme môcť podrobne zaoberať," povedal reportérom v Bruseli.

Sapin dúfa, že rokovania s Britániou "budú vedené konštruktívne, a to oboma stranami".