Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Maďarská štátna televízia vynechala konflikt Merkelovej s Orbánom

Maďarský premiér Viktor Orbán a nemecká kancelárka Angela Merkelová počas tlačovej konferencie 2. februára 2015 v Budapešti. Foto: TASR/AP

Nemecká kancelárka absolvovala krátku oficiálnu návštevu Maďarska.

Budapešť 3. februára (TASR) - Najvyhrotenejší moment konfliktu medzi nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou a maďarským premiérom Viktorom Orbánom na pondelňajšej budapeštianskej tlačovej konferencii maďarská verejnoprávna televízia v správach vynechala. Konštatovalo to dnes internetové vydanie denníka Népszabadság.

Podľa servera štátna televízia v hlavných správach neodvysielala Merkelovej odpoveď na otázku nemeckého novinára, či sa Orbánom používaný pojem "neliberálna demokracia" zmestí do rámca hodnôt Európskej ľudovej strany (EPP), pričom podľa Népszabadságu maďarské i zahraničné médiá postavili svoje spravodajstvo práve na tomto momente.

Merkelová, ktorá absolvovala krátku oficiálnu návštevu Maďarska, odpovedala, že pre ňu korene demokracie boli vždy liberálne. "CDU je postavená na kresťansko-sociálnych, liberálnych a konzervatívnych základoch. O tejto téme ešte budeme musieť prehĺbiť diskusiu," zdôraznila s poznámkou, že s pojmom neliberálna demokracia si nevie čo počať.

"Nie každá demokracia je nutne liberálnou," zopakoval maďarský premiér svoj postoj prezentovaný vlani v lete, ktorý bol odvtedy často citovaný a ostro kritizovaný. "Ak niekto tvrdí, že demokracia je liberálna, tak si vynucuje privilégium pre ideový systém, ktorý ale my nemôžeme akceptovať," dodal Orbán.

Maďarská televízia namiesto toho vyzdvihla z Merkelovej prejavu na Andrássyho univerzite pasáž, v ktorej kancelárka uviedla, že "maďarský premiér je rokovacím partnerom, s ktorým je možné prerokovať všetko a s ktorým je možné trocha aj polemizovať. Ale Viktor Orbán dokáže v záujme európskej jednoty prijať aj kompromisy".

Televízia ďalej citovala z vyjadrenia Merkelovej tú časť, v ktorej vyjadrila, že neverí, že liberalizmus je jediný v demokracii, že jej strana CDU má tri korene - liberálne, kresťansko-sociálne a konzervatívne.

Po uvedenom citáte nasledovala v správach štátnej televízie poznámka poslanca maďarského vládneho Fideszu Gergelya Gulyása, podľa ktorého Merkelová musela zohľadniť vnútropolitické špecifiká svojej krajiny, keď hovorila o liberálnej demokracii. "Kancelárka zrejme musela brať ohľad na to, že v tomto volebnom cykle vládne vo veľkej koalícii, pričom v predchádzajúcom vládla s liberálnou stranou FDP," povedal Gulyás.