Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

A. Merkelová: Po brexite neočakávam ďalšie odchody z EÚ

Angela Merkelová. Foto: TASR/AP

Nemecká kancelárka tiež povedala, že Mayovej očakávaný list o začatí procesu vedúceho k brexitu nezatieni summit k 60. výročiu EÚ.

Berlín 24. marca (TASR) - Nemecká kancelárka Angela Merkelová sa neobáva odchodu ďalších krajín z Európskej únie. Povedala to v rozhovore pre dnešné vydanie novín Passauer Neue Presse v čase, keď sa lídri bloku pripravujú osláviť v sobotu v Ríme 60. výročie podpísania Rímskych zmlúv, jedného zo základných pilierov Únie a iba niekoľko dní pred britským aktivovaním procesu svojho vystúpenia z Únie.

Britská premiérka Theresa Mayová v stredu spustí dvojročný proces odpočítavania k brexitu.

Na otázku, či sa obáva, že by EÚ mohli opustiť ďalšie krajiny, Merkelová odpovedala: "Nie. Jednotlivé členské štáty, samozrejme, majú rôzne plány ako by sme mali formovať budúcnosť, ale celková cesta vpred je jasná: viac spolupráce."

Za oblasti takejto spolupráce označila obranu, kontrolu vonkajších hraníc EÚ, ekonomickú politiku a boj s militantným islamom.

Merkelová tiež povedala, že Mayovej očakávaný list o začatí procesu vedúceho k brexitu nezatieni summit k 60. výročiu EÚ.

"Práca v nadchádzajúcich rokoch pôjde oboma smermi: na jednej strane rokovania o vystúpení s Britániou a na druhej úvahy o tom, ako pripraviť zvyšných 27 členov EÚ na budúcnosť," citovali ju dnes nemecké noviny.

Na otázku, či by mali byť prerušené prístupové rokovania s Tureckom, Merkelová odpovedala: "Mali by sme počkať na hlasovanie v tureckom referende a všetko ostatné."

V Turecku plánujú uskutočniť 16. apríla referendum o zmenách ústavy, ktoré by rozšírili právomoci prezidenta.

Od Múzea holokaustu dostane cenu Elieho Wiesela


Americké Múzeum holokaustu vo Washingtone udelí svoje najvyššie vyznamenanie nemeckej kancelárke Angele Merkelovej za jej úsilie podporovať pamiatku na obete holokaustu v Nemecku.

Múzeum vo štvrtok uviedlo, že udelí Merkelovej cenu Elieho Wiesela, laureáta Nobelovej ceny za mier, ktorý prežil holokaust. Vedenie múzea jej cenu odovzdá na slávnostnej večeri 24. apríla.

"Kancelárka Merkelová preukázala neochvejné odhodlanie, aby sa zachovanie pamiatky obetí holokaustu stalo prioritou Nemecka," uviedol predseda rady Múzea holokaustu Tom Bernstein. Poukázal pritom na jej snahy otvoriť archívy holokaustu pre verejnosť.

Merkelová prevezme ocenenie prostredníctvom videa a nemecký veľvyslanec v USA Peter Witting vystúpi s príhovorom v jej mene.