Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Merkelová po hlasovaní v OSN znovu vyjadrila podporu Izraelu

Angela Merkelová Foto: TASR/AP Photo

Nemecko, ktoré na budúci týždeň privíta izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a mnohých jeho ministrov, sa vo štvrtok 29. novembra zdržalo hlasovania na Valnom zhromaždení OSN.

Berlín 1. decembra (TASR) - Nemecká kancelárka Angela Merkelová dnes znovu ubezpečila Izrael o podpore svojej krajiny. Urobila tak dva dni po tom, čo Berlín sklamal židovský štát, keď sa zdržal hlasovania OSN o štatúte Palestínčanov v tejto medzinárodnej organizácii.

Nemecko, ktoré na budúci týždeň privíta izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a mnohých jeho ministrov, sa vo štvrtok 29. novembra zdržalo hlasovania na Valnom zhromaždení OSN. To fakticky uznalo zvrchovaný, nezávislý palestínsky štát.

Postavenie Palestíny sa schválením rezolúcie povýšilo z pozorovateľskej entity na "nečlenský pozorovateľský štát". To znamená, že Palestína má prístup do medzinárodných organizácií, vrátane Medzinárodného trestného súdu (ICC) so sídlom v Haagu. Slovensko sa na VZ OSN zdržalo hlasovania.

Netanjahuova vláda dúfala, že Berlín sa pri hlasovaní pridá k Spojeným štátom a malej skupine ďalších krajín a bude hlasovať proti rezolúcii.

Nemecko, prenasledované spomienkami na nacistický režim a holokaust, má tendenciu byť silným spojencom Izraela na diplomatickej scéne.

"Nemecko bude vždy stáť na strane Izraela v tejto záležitosti (izraelskej bezpečnosti)," uviedla Merkelová a dodala, že Berlín výrazne podporoval Izrael počas jeho nedávnych bojov s militantmi z palestínskeho hnutia Hamas. "Izrael má nielen právo, ale povinnosť chrániť svojich občanov," vysvetlila nemecká kancelárka.

Ako dôvod zdržania sa pri hlasovaní uviedlo Nemecko strach, že rezolúcia sťaží mierový proces na Blízkom východe.

Merkelová znovu vyhlásila, že Berlín podporuje riešenie dvoch vedľa seba existujúcich štátov Izraelčanov a Palestínčanov a vyzvala na urýchlené obnovenie mierových rozhovorov medzi oboma stranami.

Netanjahu a jeho ministri budú mať vo štvrtok 6. decembra konzultácie so svojimi nemeckými kolegami v Berlíne. Rokovania budú zahŕňať ekonomické a obchodné vzťahy, spoluprácu vo vede a vzdelávaní, ako aj regionálne bezpečnostné záležitosti.