Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

VIDEO: Merkelová počas prijatia dánskej premiérky sedela

Na snímke sprava nemecká kancelárka Angela Merkelová a dánska premiérka Mette Frederiksenová sedia počas hymien v rámci uvítacieho ceremoniálu v Berlíne 11. júla 2019. Nemecká kancelárka Angela Merkelová dostala v stredu 10. júla viditeľnú triašku, čo sa jej stalo už tretíkrát v priebehu necelého mesiaca. Foto: TASR/AP

Kancelárka sa na spoločnej tlačovej konferencii opäť vyjadrila k predchádzajúcim triaškam. Povedala, že si je vedomá zodpovednosti svojej funkcie a — pokiaľ ide o jej zdravie — podľa toho aj koná.

Berlín 11. júla (TASR) - Nemecká kancelárka Angela Merkelová absolvovala vo štvrtok v sede časť ceremónie, na ktorej privítala v Berlíne dánsku premiérku Mette Frederiksenovú. Všímajú si to svetové agentúry DPA a AP, ktoré pripomínajú, že kancelárka dostala deň predtým už tretiu viditeľnú triašku v priebehu necelého mesiaca.

Merkelová s Frederiksenovou sedeli na bielych stoličkách pred kancelárkiným úradom počas hrania štátnych hymien oboch krajín. Táto časť prijímacej ceremónie obvykle prebieha postojačky, píše DPA.

Merkelová, ktorá bola oblečená v bielom saku a čiernych nohaviciach a ruky mala položené v lone, tentoraz nijaké príznaky triašky nevykazovala. Práve počas hrania hymien dostala v stredu kancelárka svoju v poradí už tretiu triašku za necelý mesiac.

Kancelárka sa na následnej spoločnej tlačovej konferencii opäť vyjadrila k predchádzajúcim triaškam. Povedala, že si je vedomá zodpovednosti svojej funkcie a — pokiaľ ide o jej zdravie — podľa toho aj koná. Dodala, že ako človek má "veľký osobný záujem" byť zdravá a samozrejme sa stará o svoje zdravie.

Jej stredajšia triaška, ktorá trvala viac ako minútu, bola zjavne slabšia, než prvý takýto medializovaný incident z 18. júna, keď sa Merkelová začala triasť tiež v Berlíne na privítaní ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Merkelová stredajšiu triašku médiám vysvetlila tým, že išlo o psychologický dôsledok prvej takejto udalosti, ktorú zažila počas privítania Zelenského a spomienku naň ešte nespracovala. Rovnakým spôsobom vysvetlila aj svoju druhú triašku. Dodala, že je v poriadku a nie je dôvod na obavy.



Merkelovej triaška pri privítaní Zelenského bola pripisovaná dehydratácii, keďže boli horúčavy. Samotná kancelárka vtedy uviedla, že vypila tri poháre vody a následne už bola v poriadku.

Druhú triašku dostala Merkelová 27. júna počas aktu vymenúvania novej ministerky spravodlivosti Christine Lambrechtovej v Berlíne. Stalo sa to len niekoľko hodín pred jej odletom na summit skupiny G20 v Osake. Pohár vody, ktorý jej vtedy podali, kancelárka odmietla. O dva dni neskôr, na záver summitu G20, povedala, že rozumie otázkam novinárov o svojom zdravotnom stave; avšak naďalej trvá na tom, že je v poriadku.

Či má Merkelová, ktorá je kancelárkou už od roku 2005, nejaké zdravotné problémy, nie je verejne známe, keďže v Nemecku zverejňovanie takýchto informácií podlieha prísnym pravidlám.

Merkelová, ktorá o týždeň oslávi 65. narodeniny, ešte vlani v októbri ohlásila, že štvrtý mandát vo funkcii nemeckej kancelárky, ktorý sa jej skončí v roku 2021, bude už jej posledným. Následne má v úmysle celkom sa stiahnuť z politického života.