Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Merkelová podporila Chorvátsko pri vstupe do Schengenu a eurozóny

Nemecká kancelárka Angela Merkelová , archívna snímka Foto: TASR/AP

Chorvátsko je členským štátom EÚ od roku 2013.

Záhreb 18. mája (TASR) - Nemecká kancelárka Angela Merkelová v sobotu vyjadrila istotu, že Chorvátsko bude prijaté do schengenskej zóny a eurozóny v najbližšom funkčnom období Európskej komisie. Informovala o tom chorvátska tlačová agentúra HINA.

"Chorvátsko má pred sebou ešte dosť práce, ale je na správnej ceste," povedala a dodala, že Nemecko chce balkánskej krajine pomôcť.

Chorvátsky premiér Andrej Plenkovič povedal, že pre jeho krajinu je dôležité, aby schengenská zóna bola tým, čím bývala kedysi, čo si podľa jeho slov vyžaduje rozsiahlejšiu dohodu v rámci EÚ ohľadom voľného pohybu osôb.

Plenkovič takisto uviedol, že Chorvátsko na ochranu svojich hraníc nasadilo 6500 policajtov. Ochrana hraníc je podľa neho v súlade so štátnymi zákonmi, medzinárodnými dohovormi a právnymi predpismi EÚ.

Merkelová povedala, že Berlín vo všeobecnosti podporuje členstvo krajín západného Balkánu v EÚ. Zdôraznila však, že musia spĺňať kritéria pre členstvo.

Chorvátsko je členským štátom EÚ od roku 2013. Od januára budúceho roka bude predsedať v Rade EÚ a v júli rotačné predsedníctvo na ďalšie šesťmesačné obdobie prevezme Nemecko.