Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Merkelová pohrozila stiahnutím nemeckých vojakov z tureckej základne

Angela Merkelová, archívne foto. Foto: TASR/AP

Nemecká kancelárka to povedala pri príchode na summit NATO, kde sa plánuje stretnúť s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Brusel 25. mája (TASR) – Stiahnutím nemeckých vojakov zo základne Incirlik dnes pohrozila nemecká kancelárka Angela Merkelová v prípade, že Turecko naň nepustí poslancov nemeckého parlamentu. Povedala to pri príchode na summit NATO, kde sa plánuje stretnúť s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Ankara minulý týždeň bez oficiálneho odôvodnenia odmietla žiadosť nemeckých poslancov o návštevu približne 270 nemeckých vojakov pôsobiacich v rámci koalície proti tzv. Islamskému štátu (IS) na základni Incirlik ležiacej na juhu Turecka. Nemeckí vojaci sú tam na podpornej misii a majú za úlohu letecký prieskum a dopĺňanie paliva pre lietadlá.

Odmietnutie rozhnevalo Nemecko a zvýšilo pravdepodobnosť, že presunie svoje prieskumné a tankovacie lietadlá spolu s obslužným personálom do iného štátu. Berlín podozrieva Ankaru, že sa mu takto pomstila za udelenie politického azylu viacerým tureckým vojakom po čistkách, ktoré sa v Turecku rozpútali po vlaňajšom neúspešnom pokuse o prevrat.