Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Merkelová a Porošenko kritizovali narušovanie prímeria na Ukrajine

Nemecká kancelárka Angela Merkelová (vpravo) a ukrajinský prezident Petro Porošenko počas tlačovej konferencie 1. februára 2016 v Berlíne. Foto: TASR/AP

Už čoskoro by sa o oživenie mierového procesu pre spomínanú oblasť mali pokúsiť ministri zahraničných vecí Ukrajiny a Ruska, ako aj Francúzska a Nemecka.

Berlín 1. februára (TASR) - Pokračujúce prípady narušovania prímeria na východe Ukrajiny kritizovali dnes po rokovaniach v Berlíne nemecká kancelárka Angela Merkelová a ukrajinský prezident Petro Porošenko.

Podľa Porošenkových slov zohráva Rusko a jeho "bábky" na východe Ukrajiny úlohu agresorov. Sankcie uvalené na Moskvu by preto mali zostať v platnosti až do stiahnutia sa Ruska z Ukrajiny a do naplnenia obsahu mierových dohôd z Minska v praxi. Ich zrušenie by agresorov povzbudilo iba k ďalším prejavom nepriateľstva, vyhlásil Porošenko podľa tlačovej agentúry UNIAN.

Ukrajinský prezident označil za zlé, že napriek dohode z Minska v Donbase nepanuje ani naďalej bezpečnosť. Iba v januári tu zaznamenali 1200 ostreľovaní, okrem iného s použitím ťažkého delostrelectva, čo dohoda z Minska zakazuje. Pre Rusko je Donbas prostriedkom na destabilizáciu Ukrajiny, poznamenal Porošenko

Už čoskoro by sa o oživenie mierového procesu pre spomínanú oblasť mali pokúsiť ministri zahraničných vecí Ukrajiny a Ruska, ako aj Francúzska a Nemecka. O 11 dní si svet bude môcť pripomenúť výročný deň uzavretia mierovej dohody z Minska, ktorá by mala dať bodku za konfliktom, avšak ktorej žiadny bod sa zatiaľ vlastne v plnej miere nenaplnil v praxi.

Angela Merkelová podľa tlačovej agentúry DPA zdôraznila, že prímerie medzi ukrajinskými ozbrojenými silami a proruskými separatistami je predpokladom pre realizáciu obsahu mierovej dohody z Minska z februára 2015. Priamo s minským mierovým procesom súvisí aj zrušenie sankcií medzinárodného spoločenstva uvalených na Ruskú federáciu, dodala.

Podľa slov šéfky nemeckej spolkovej vlády by bolo pre všetky zainteresované strany dobré, ak by došlo k realizácii dohôd z Minska v praxi a vytvorili by sa tak podmienky pre možné zrušenie sankcií.