Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Merkelová pozdravila delegátov zjadu CSU v Norimbergu už v prvý deň

Na snímke nemecká kancelárka a predsedníčka Kresťanskodemokratickej únie (CDU) Angela Merkelová počas zjazdu Kresťanskosociálnej únie (CSU) 15. decembra 2017 v Norimbergu. Foto: TASR/AP

Prominentná hostka zjazdu informovala prítomných o otázkach, ktorým čelila na dvojdňovom summite EÚ v Bruseli a ktoré sa týkajú vnútropolitickej situácie v Nemecku.

Norimberg 15. decembra (TASR) - Dvojdňový zjazd nemeckej Kresťanskosociálnej únie (CSU) sa v piatok popoludní začal na výstavisku v Norimbergu.

Delegátov rokovania pozdravila už v úvodný deň rokovania za veľkého aplauzu predsedníčka sesterskej Kresťanskodemokratickej únie (CDU), úradujúca spolková kancelárka Angela Merkelová.

Prominentná hostka zjazdu informovala prítomných o otázkach, ktorým čelila na dvojdňovom summite EÚ v Bruseli a ktoré sa týkajú vnútropolitickej situácie v Nemecku, konkrétne neúspechu prvého pokusu o vytvorenie koaličnej vlády a budúcich rokovaní.

Na margo tých skrachovaných stručne konštatovala, že to nebolo o stranách únie, na margo sociálnych demokratov z SPD netajila rešpekt voči ich rozhodnutiu vstúpiť do sondážnych rokovaní a na margo celej situácie konštatovala, že bez nás nejde vytvoriť v Nemecku stabilnú vládu.

Uvoľnená spolková kancelárka, ktorá neváhala prešpikovať vystúpenie ani vtipnými historkami, sa dotkla v prejave aj hospodárskych otázok, problematiky nedostatku odborných pracovných síl, nedostatku bytov v niektorých mestách a obáv zo zlého stavu infraštruktúry. Nezabudla na "skutočných hrdinov spoločnosti", za ktorých označila ľudí venujúcich sa starostlivosti o blízkych.

O ilegálnych migrantoch, ktorí majú na svedomí kriminálne činy, povedala, že pre nich v Nemecku niet miesta.

Na záver vystúpenia si Merkelová "zašpásovala" v súvislosti s problémami, ktoré zaťažovali jej vzťahy s lídrom CSU Horstom Seehoferom. Podľa internetového vydania magazínu Focus povedala, že sa vracala už k megahitu (Drafiho Deutschera) Marmor, Stein und Eisen bricht (v doslovnom preklade Láme sa mramor, kameň a železo), ktorého refrén pokračuje "nur unsere Liebe nicht" (iba naša láska nie). Zároveň poznamenala, že na to zrejme opäť nadišiel čas.

Seehofer následne ocenil Merkelovú a vyjadril radosť nad tým, že prišla do Norimbergu.

Na zjazde sa v sobotu uskutočnia voľby predsedníctva CSU vrátane zrejme staronového predsedu strany Horsta Seehofera, ktorého by vo funkcii bavorského krajinského premiéra mal nahradiť Markus Söder. Práve jeho by delegáti mali v sobotu zvoliť za volebného lídra CSU v blížiacich sa bavorských krajinských voľbách. Výsledky hlasovaní sa očakávajú s veľkým záujmom.