Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Merkelová od schôdzky s Putinom veľa neočakáva

Na snímke Angela Merkelová. Foto: TASR/AP

Okrem iného budú lídri hovoriť aj o kontroverznej výstavbe plynovodu Severný prúd 2 (Nord Stream 2), ktorý podľa kritikov zvýši energetickú závislosť Nemecka od Ruska.

Berlín 17. augusta (TASR) - Nemecká kancelárka Angela Merkelová v piatok varovala pred prehnanými očakávaniami, že by jej sobotňajšia berlínska schôdzka s ruským prezidentom Vladimirom Putinom mohla priniesť prelom v riešení sporov okolo Ukrajiny alebo Sýrie. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Je to pracovné stretnutie, od ktorého sa neočakávajú nijaké špecifické výsledky. Problémov, ktoré nás zamestnávajú, je tak veľké množstvo - od Ukrajiny cez Sýriu po otázku ekonomickej spolupráce -, že je opodstatnené viesť ustavičný dialóg," povedala Merkelová v Berlíne v predvečer schôdzky na spoločnej tlačovej konferencii s čiernohorským premiérom Duškom Markovičom.

Obaja lídri sa naposledy stretli v máji v ruskom letovisku Soči. Išlo o prvú návštevu nemeckej kancelárky v Rusku od ruskej anexie ukrajinského polostrova Krym v roku 2014.

Sobotňajšia schôdzka sa začne o 18.00 h na zámku Messeberg neďaleko Berlína. Merkelová a Putin pred jej začiatkom vystúpia s vyjadreniami, avšak nebudú odpovedať na otázky novinárov.

Okrem iného budú hovoriť aj o kontroverznej výstavbe plynovodu Severný prúd 2 (Nord Stream 2), ktorý podľa kritikov zvýši energetickú závislosť Nemecka od Ruska.