Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Merkelová a Rasmussen dúfajú v politické riešenie ukrajinskej krízy

Kancelárka Angela Merkelová na rokovaní nemeckej vlády, streda 19. marca 2014 Foto: TASR

Aj Severoatlantická aliancia dúfa, že politické riešenie krízy je možné nájsť napriek tomu, že sa NATO rozhodlo zvýšiť svoju prítomnosť v regióne.

Brusel/Berlín 16. apríla (TASR) - Nemecká kancelárka Angela Merkelová dúfa, že plánovaná štvrtková schôdzka medzi predstaviteľmi Ukrajiny, Ruska, Spojených štátov a Európskej únie pomôže vyriešiť ukrajinskú krízu, uviedol dnes hovorca nemeckej vlády Georg Streiter.

Stretnutie v Ženeve môže byť "prvým krokom k nastoleniu riadnej situácie na Ukrajine", citovala Streitera agentúra DPA.

Aj Severoatlantická aliancia dúfa, že politické riešenie krízy je možné nájsť napriek tomu, že sa NATO rozhodlo zvýšiť svoju prítomnosť v regióne.

"Podnikli sme vojenské kroky, ktoré sú podľa nás v tomto štádiu potrebné na zabezpečenie efektívnej kolektívnej obrany a odstrašovania. Naozaj však dúfame, že ženevské rokovania vydláždia cestu pre mierové a politické riešenie krízy," uviedol šéf NATO Anders Fogh Rasmussen.

Členské krajiny aliancie podľa jej šéfa okrem iného podniknú viac letov nad pobaltskými štátmi a v Baltskom a v Stredozemnom mori rozmiestnia lode. "Uvidíte rozmiestnenie na mori, vo vzduchu a na zemi, a to okamžite, čo znamená v priebehu niekoľkých dní," citovala Rasmussena agentúra Reuters.