Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Merkelová: Riešenie krízy na Ukrajine si vyžaduje trpezlivosť

Nemecká kancelárka Angela Merkelová Foto: TASR/AP

Nemecká kancelárka Angela Merkelová dnes obvinila Rusko z porušenia medzinárodného práva, ktorého sa dopustilo svojimi intervenciami na Ukrajine.

Berlín 26. novembra (TASR) - Nemecká kancelárka Angela Merkelová dnes obvinila Rusko z porušenia medzinárodného práva, ktorého sa dopustilo svojimi intervenciami na Ukrajine. V prejave pred poslancami Spolkového snemu (Bundestagu) súčasne vyhlásila, že riešenie konfliktu bude vyžadovať trpezlivosť a vytrvalosť.

Podľa Merkelovej "nič neospravedlňuje priamu alebo nepriamu účasť Ruska v bojoch v Donecku a Luhansku", ani anexiu Krymského polostrova".

Spolková kancelárka ďalej v nemeckom parlamente vyhlásila, že reálne prímerie na Ukrajine zostáva v nedohľadne a pokračujúce sankcie voči Rusku sú naďalej nevyhnutné. Dodala, že ukončenie krízy na Ukrajiny si bude vyžadovať trpezlivosť a vytrvalosť.

Merkelová je v pravidelnom kontakte s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, odkedy kríza na Ukrajine vypukla, a nedávno sa s ním osobne stretla v rámci summitu skupiny G-20 v Austrálii. Po schôdzke Rusko obvinila, že ohrozuje mier v Európe. Opakovane sa Putinovi dostalo kritiky za postup Kremľa voči Ukrajine aj zo strany ostatných svetových lídrov.

Samotný Putin nedávno v rozhovore pre nemeckú televíziu ARD uviedol, že mier na Ukrajine je možný, ale upozornil, že zatiaľ ani jedna strana plne nedodržiava mierovú dohodu dosiahnutú v septembri v bieloruskom Minsku. Putin uviedol, že on sám je presvedčený, že zo slepej uličky, v ktorej uviazla východná Ukrajina, je možné vyviaznuť.