Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Merkelová je za obnovenie mierových rokovaní na Ukrajine

Vľavo ukrajinský prezident Petro Porošenko a nemecká kancelárka Angela Merkelová, archívna snímka. Foto: TASR

Ozbrojený konflikt na východnej Ukrajine vypukol krátko po ruskej anexii Krymského polostrova, ku ktorej došlo v marci 2014.

Berlín 20. mája (TASR) - Nemecká kancelárka Angela Merkelová vyjadrila dnes podporu usporiadaniu nového kola rokovaní o ukončení konfliktu na východe Ukrajiny, kde sa v posledných týždňoch opäť zintenzívnili boje medzi vládnymi silami a proruskými separatistami.

V prospech oživenia rokovaní v tzv. normandskom formáte, teda za účasti predstaviteľov Ukrajiny, Ruska, Francúzska a Nemecka, sa šéfka nemeckej vlády vyslovila počas stretnutia s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom v Mesebergu pri Berlíne. Pripravenosť na takéto rokovania predtým naznačil aj nový francúzsky prezident Emmanuel Macron.

Merkelová i Porošenko zopakovali dnes výzvy na úplné dodržanie dohôd o prímerí z bieloruského Minska, ktoré požadujú stiahnutie ťažkých zbraní z frontovej línie, výmenu zajatcov a priznanie väčšej autonómie východoukrajinským separtistickým oblastiam.

"V tejto chvíli nevidím žiadnu inú alternatívu," povedal o minských dohodách ukrajinský prezident. "Bezpečnosť je predpokladom ďalšieho politického pokroku," upozornila v tejto súvislosti nemecká kancelárka.

Ozbrojený konflikt na východnej Ukrajine vypukol krátko po ruskej anexii Krymského polostrova, ku ktorej došlo v marci 2014. Boje medzi ukrajinskými vládnymi silami a proruskými separatistami na východe Ukrajiny si vyžiadali dosiaľ takmer 10.000 ľudských životov.