Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Merkelová schladila nádeje na dohodu s Gréckom v poslednej chvíli

Grécky premiér Alexis Tsipras (vpravo) si podáva ruku s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelou, archívne foto Foto: TASR/AP

Vyhlásila totiž, že nie je informovaná o žiadnej novej ponuke, ktorú vraj Grécku poslal v pondelok 29. júna predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker. Informovala o tom agentúra Reuters.

Berlín 30. júna (TASR) - Nemecká kancelárka Angela Merkelová dnes schladila nádeje na dohodu s Gréckom v poslednej chvíli, pár hodín pred vypršaním platnosti súčasného záchranného programu. Vyhlásila totiž, že nie je informovaná o žiadnej novej ponuke, ktorú vraj Grécku poslal v pondelok 29. júna predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Dnes večer presne o polnoci stredoeurópskeho času program vyprší. A ja si nie som vedomá žiadnych reálnych indikácií niečoho iného," povedala Merkelová na tlačovej konferencii.

"Na druhej strane je jasné, že dnes po polnoci nezatvoríme komunikačné kanály ..., to znamená, že dvere pre rokovania zostávajú otvorené, ale nemôžeme povedať nič viac, len toto," skonštatovala.



Merkelová na otázku, či vie niečo o najnovšej ponuke na dohodu s Gréckom od predsedu EK Junckera odpovedala: "Všetko, čo viem je, že poslednú ponuku, o ktorej som informovaná, komisia predložila v piatok (26.6.) minulý týždeň."

Grécky denník Kathimerini však dnes s odvolaním sa na nemenované zdroje napísal, že premiér Alexis Tsipras zvažuje najnovší návrh Európskej komisie na riešenie gréckej dlhovej krízy, ktorý v pondelok (29.6.) zaslal Aténam predseda komisie Juncker.

Zdroje z Európskej únie a Grécka zase uviedli, že Juncker ponúkol Tsiprasovi, že dnes by sa mohli opätovne mimoriadne zísť ministri financií eurozóny, aby schválili vyplatenie finančnej pomoci Aténam, čím by zabránili defaultu (platobnej neschopnosti) Grécka. Podmienkou však je, že Tsipras písomne potvrdí prijatie podmienok veriteľov.