Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Merkelová trvá na pozvaní egyptského prezidenta na návštevu Nemecka

Angela Merkelová Foto: TASR/AP

Lammert písomne upovedomil o svojom rozhodnutí nestretnúť sa so Sísím aj egyptské veľvyslanectvo v Berlíne.

Berlín 20. mája (TASR) - Nemecká kancelárka Angela Merkelová trvala dnes na svojom rozhodnutí stretnúť sa s egyptským prezidentom Abdalom Fattáhom Sísím počas jeho návštevy Berlína v júni tohto roka. Informovala o tom agentúra DPA.

"Pozvanie pre Sísího trvá," uviedol hovorca tlačového oddelenia nemeckej vlády v reakcii na vyjadrenie predsedu nemeckého Spolkového snemu Norberta Lammerta. Ten v utorok povedal, že sa so Sísím nestretne pre aktuálnu ľudskoprávnu situáciu v Egypte.

Lammert písomne upovedomil o svojom rozhodnutí nestretnúť sa so Sísím aj egyptské veľvyslanectvo v Berlíne.

"Namiesto dlho očakávaného stanovenia termínu parlamentných volieb (v Egypte) zažívame niekoľko mesiacov systematické prenasledovanie opozičných skupín v spojení s hromadným zatýkaním, odsúdeniami na mnoho rokov väzenia a nepochopiteľným počtom trestov smrti," citovalo Lammertov list egyptskej ambasáde tlačové oddelenie nemeckého Bundestagu.

V liste sa tiež písalo, že Lammert nevidí žiadnu podstatu v rozhovore s egyptskou hlavou štátu. Oficiálna návšteva prezidenta Sísího v Nemecku je naplánovaná na 3.-4. júna tohto roka.

Bývalý egyptský prezident Muhammad Mursí a ďalších vyše 100 členov jeho Moslimského bratstva dostali v sobotu v Káhire trest smrti v súvislosti s hromadným útekom väzňov v roku 2011.