Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Merkelová: Turecko by malo byť po voľbách stabilné a pluralitné

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan reční k svojim stúpencom pred svojou rezidenciou 24. júna 2018 v Istanbule. Foto: TASR/AP

Nemecká kancelárka poukázala na "dlhoročné priateľstvo" medzi Tureckom a Nemeckom a blízke osobné vzťahy medzi ich občanmi.

Berlín 26. júna (TASR) - Nemecká kancelárka Angela Merkelová zablahoželala v pondelok tureckému prezidentovi Recepovi Tayyipovi Erdoganovi k víťazstvu vo voľbách a vyjadrila záujem spolupracovať s Tureckom ako "stabilnou a pluralitnou" krajinou. Nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas zase vyzval Erdogana, aby v Turecku čo najskôr zrušil výnimočný stav, informovali agentúry DPA a AP.

Merkelová poukázala na "dlhoročné priateľstvo" medzi Tureckom a Nemeckom a blízke osobné vzťahy medzi ich občanmi. Pripomenula tiež skutočnosť, že obe krajiny zasiahol "v podstatnej miere" prílev utečencov z Blízkeho východu, pričom Ankara "prejavila veľkú zodpovednosť".

Podľa Merkelovej, ktorej vzťahy s Erdoganom boli v uplynulých rokoch problematické, chce byť Nemecko "partnerom stabilného a pluralitného Turecka, v ktorom budú posilnené demokratická participácia a zachovávanie poriadku právneho štátu". Šéf nemeckej diplomacie zase popri zasadnutí Rady EÚ v Luxemburgu uviedol, že vzťahy Ankary s Nemeckom, ale aj zvyškom Európy by mohlo zlepšiť zrušenie výnimočného stavu, vyhláseného v Turecku po zmarenom pokuse o prevrat z júla 2016.

Na základe zatiaľ neoficiálnych výsledkov nedeľňajších prezidentských a parlamentných volieb v Turecku bol Erdogan opätovne zvolený za prezidenta už v prvom kole, zatiaľ čo absolútnu väčšinu v parlamente získala jeho koalícia.

Tureckí občania žijúci v Nemecku predstavovali najväčšiu skupinu spomedzi voličov registrovaných mimo Turecka. Z celkového počtu 1,44 milióna oprávnených voličov v Nemecku využilo hlasovanie v predstihu 49,7 percenta. Z predbežných výsledkov vyplýva, že Erdogan získal vyššie percento hlasov v prezidentských voľbách v rámci tureckej komunity v Nemecku než v rámci samotného Turecka.