Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

V Donbase by sa podľa Merkelovej mali najprv odsunúť ťažké zbrane

Na snímke nemecká kancelárka Angela Merkelová Foto: TASR/Pavel Neubauer

Preto podľa nemeckej kancelárky neexistuje predpoklad pre konanie komunálnych volieb.

Berlín 1. apríla (TASR) - Kým nebude ukončený proces odsunu ťažkých zbraní, v Donbase nie sú vytvorené predpoklady pre konanie komunálnych volieb. Na spoločnej tlačovej konferencii s ukrajinským premiérom Arsenijom Jaceňukom to dnes v Berlíne uviedla nemecká kancelárka Angela Merkelová.

"Otázka volieb by mala byť predmetom diskusie v rámci pracovných tímov kontaktnej skupiny... Kým však nebude ukončený odsun ťažkých zbraní, neexistuje predpoklad pre konanie volieb," citovala Merkelovú agentúra TASS.

Podľa nemeckej kancelárky Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) zatiaľ nepotvrdila, že došlo k ukončeniu odsunu zbraní zo zóny konfliktu.

"Veľa sa dosiahlo, pokiaľ ide o stiahnutie ťažkých zbraní, ale zo strany OBSE nie je potvrdené, že proces bol ukončený," poznamenala Merkelová.

Podľa nej nie sú ešte dohodnuté podrobnosti o 500-miliónovej nemeckej pôžičke Ukrajine. Na infraštruktúru a zdravotníctvo z nej má ísť 300 miliónov eur, zvyšných 200 miliónov pôjde do ukrajinského rozpočtu, uviedol Jaceňuk.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko podpísal 18. marca zákon, podľa ktorého bude separatistickým územiam v Donbase udelený osobitný samosprávny štatút až usporiadaní komunálnych volieb, a to podľa ukrajinskej jurisdikcie.