Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Zahraničie

Posolstvo Merkelovej: Umožniť účasť občanov na rozhodovaní sa vypláca

Foto: TASR/AP

Podľa názoru nemeckej kancelárky Angely Merkelovej je otázka, ako dosiahnuť významnejšiu účasť ľudí na rozhodovaní, skutočne dôležitá, takže sa vyplatí porovnať sa v tejto sfére s inými štátmi.

Berlín 2. júna (TASR) - O účasti občanov na procesoch rozhodovania sa bude vo štvrtok hovoriť v Úrade spolkovej kancelárky v Berlíne za účasti britského premiéra Davida Camerona, predsedu nórskej vlády Jensa Stoltenberga, hostiteľky, nemeckej kancelárky Angely Merkelovej a stovky študentov z viacerých krajín.

Vyplýva to z dnes zverejneného tradičného videoposolstva Angely Merkelovej.

Podľa jej názoru je otázka, ako dosiahnuť významnejšiu účasť ľudí na rozhodovaní, skutočne dôležitá, takže sa vyplatí porovnať sa v tejto sfére s inými štátmi.

Účastníci diskusie by mali poskytnúť aj obraz o tom, ako iné štáty vnímajú Nemecko, ale aj o tom, ako sa vnímajú samotní Nemci.

Podujatie v Úrade spolkovej kancelárky bude súčasťou "Dialógu o budúcnosti Nemecka", ku ktorému patrili aj tri rozhovory s občanmi v Heidelbergu, Erfurte a Bielefelde. Záverečná správa o dialógu by mala byť známa na sklonku augusta.

Angela Merkelová dnes zdôraznila, že aj keď niektorí jednotlivci dialóg o budúcnosti v minulosti zneužili na šírenie nesprávnych hesiel, bolo ich menej, ako sa očakávalo. "Cítim sa tak povzbudená, aby som aj v budúcnosti hovorila s občiankami a občanmi veľmi transparentne," zdôraznila nemecká kancelárka, podľa ktorej sa vypláca v istých politických otázkach umožniť účasť na rozhodovaní aj občanom.