Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Merkelová v New Yorku absolvovala stretnutia s Trumpom aj Rúháním

Angela Merkelová, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Merkelová s Rúháním hovorila o útokoch dronov na ropnú infraštruktúru Saudskej Arábie, ku ktorým došlo 14. septembra.

New York 25. septembra (TASR) - Nemecká kancelárka Angela Merkelová v utorok odmietla zrušenie sankcií voči Iránu, o ktoré Teherán žiadal výmenou za otvorenie priamych rokovaní s USA a ďalšími západnými krajinami. Informovala o tom agentúra DPA.

"Určite by som privítala, keby sa rozhovory medzi USA a Iránom uskutočnili," povedala Merkelová po tom, ako absolvovala stretnutia s americkým prezidentom Donaldom Trumpom a iránskym prezidentom Hasanom Rúháním, ktoré sa uskutočnili na okraji Valného zhromaždenia OSN v New Yorku.

"Určite to však nepôjde tým spôsobom, že najskôr odstránime zo stola všetky sankcie a potom sa bude rokovať," zdôraznila nemecká kancelárka.

Merkelová s Rúháním hovorila o útokoch dronov na ropnú infraštruktúru Saudskej Arábie, ku ktorým došlo 14. septembra. Británia, Francúzsko a Nemecko v pondelok vyjadrili presvedčenie, že za útoky nesie zodpovednosť Irán, ktorý to však odmieta.

Obaja štátnici hovorili aj o vojne v Jemene a o možnostiach jej mierového urovnania.

Kancelárka v utorok v New Yorku krátko rokovala o Iráne aj s prezidentom Trumpom. Hovorili aj o situácii situácií v Líbyi a o obchodnej vojne medzi USA a EÚ.