Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Svetoví lídri o útokoch v Londýne: Vyjadrili solidaritu a podporu

Na snímke nemecká kancelárka Angela Merkelová. Foto: TASR/AP

Kancelárka Angela Merkelová vyjadrila Británii podporu v boji proti terorizmu.

Londýn/Berlín 22. marca (TASR) - Francúzsky prezident Francois Hollande vyjadril po dnešných útokoch pri britskom parlamente v Londýne podporu a solidaritu Británii.

"Terorizmus znepokojuje nás všetkých," povedal Hollande reportérom počas návštevy v meste Villepinte pri francúzskej metropole Paríž. "Francúzsko, ktoré bolo nedávno tak ťažko zasiahnuté (terorizmom), dobre vie, ako britský ľud dnes trpí," dodal prezident.

Hollande uviedol, že krajiny "musia spojiť všetky svoje možnosti a odpovedať na tieto útoky". Podľa Hollanda "je jasné, že sa musíme zorganizovať na európskej úrovni aj mimo nej".

Francúzsky minister vnútra Matthias Fekl vyhlásil, že "napadnuté bolo miesto vyspelej demokracie" a že Francúzsko je "samozrejme ochotné pomôcť".

Nemecká kancelárka Angela Merkelová vo vyhlásení okrem iného napísala, že "so zármutkom sa dozvedela" o dnešnom incidente a v duchu je "s našimi britskými priateľmi a obyvateľmi Londýna", najmä s tými, čo sú zranení.

Nemecký spolkový prezident Frank-Walter Steinmeier vyjadril spoluúčasť všetkým, ktorých sa dotkli dnešné teroristické útoky v Londýne.

"Správy o vražednom útoku v Londýne mnou otriasli," hovorí sa vo vyhlásení najvyššieho nemeckého predstaviteľa, ktoré dnes zverejnili v Berlíne. "V týchto hodinách sme ako Nemci osobitne spojení s britským národom," konštatoval Steinmeier a ubezpečil, že je myšlienkami pri obetiach a zranených, ako aj pri tých, ktorí smútia za blízkymi alebo sa o nich obávajú.

Solidaritu vyjadrilo aj Rusko

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová vyjadrila solidaritu so zranenými pri útoku pri britskom parlamente v Londýne, ale aj sústrasť príbuzným, ktorých blízki tam zahynuli.

Zacharovová zdôraznila potrebu celosvetovej spolupráce v boji proti terorizmu.

"Nerozdeľujeme terorizmus do kategórií; pokladáme ho za absolútne zlo. V týchto chvíľach, ako vždy, sme v duchu s britským ľudom, cítime jeho bolesť a znova sa prihovárame za nutnosť postaviť sa proti zlu," uviedla.

Merkelová vyjadrila podporu Veľkej Británii v boji proti terorizmu

Nemecká spolková kancelárka Angela Merkelová reagovala na predpokladané teroristické útoky v Londýne so zdesením a prisľúbila Veľkej Británii solidaritu v boji proti terorizmu.

"Aj keď je ešte treba precízne objasniť pozadie týchto činov, potvrdzujem za Nemecko a jeho občanov: Sme pevne a rozhodne na strane Veľkej Británie v boji proti akejkoľvek forme terorizmu," vyhlásila dnes v Berlíne Merkelová v reakcii na udalosti z britskej metropoly.

Súčasne vyjadrila spoluúčasť a solidaritu všetkým britským priateľom a všetkým ľuďom v Londýne.

Zatiaľ nevedno, či medzi poškodenými útokov sú aj nemeckí občania, informovala hovorkyňa nemeckého ministerstva zahraničných vecí.

Najvyšší ústavní činitelia Rakúska odsúdili teroristické útoky v Londýne

Najvyšší rakúski ústavní činitelia zhodne odsúdili dnes teroristické útoky v Londýne.

Prezident Alexander Van der Bellen, kancelár Christian Kern, vicekancelár Reinhold Mitterlehner a predsedníčka parlamentu Doris Buresová vyjadrili prostredníctvom sociálnych sietí aj sústrasť pozostalým a spoluúčasť poškodeným.

"Odsudzujem dnešný útok v blízkosti britského parlamentu. Spolucítim s obeťami a ich príbuznými," formuloval rakúsky prezident.

V podobnom duchu sa vyjadril aj šéf rakúskej vlády, spolkový kancelár Kern, kým jeho zástupca-vicekancelár Mitterlehner odsúdil "zákerný útok" v Londýne.

Buresová vyjadrila britskému kolegovi z parlamentu solidaritu a netajila, že ju útoky šokovali.

Aj líder opozičných pravicovo-populistických slobodných z FPÖ Heinz-Christian Strache priznal, že ho útoky šokovali a rozosmútili.

Taliansko je v stave pohotovosti

Bývalý britský premiér David Cameron dnes na Twitteri vyjadril sústrasť nad obeťami útoku v blízkosti britského parlamentu v Londýne, kde zahynuli najmenej štyria ľudia vrátane útočníka a policajta.

"V myšlienkach som s rodinami ranených a zabitých. Tí, čo sa snažili zaútočiť na našu demokraciu barbarskými metódami, nikdy nezvíťazia," napísal Cameron na sociálnej sieti.

Predseda Európskej rady Donald Tusk na Twitteri uviedol: "V myšlienkach som s obeťami útoku vo Westminsteri (londýnskej štvrti). Európa stojí pevne po boku Spojeného kráľovstva v jeho zápase proti terorizmu a je pripravená pomôcť."

Belgický premiér Charles Michel, ktorý sa dnes už skôr zúčastnil na spomienkových podujatiach pri príležitosti prvého výročia teroristického útoku v Bruseli, vyhlásil: "Súcitíme s tými, čo žialia, a so všetkými, ktorých postihol útok v Londýne. Belgicko stojí pri Spojenom kráľovstve v boji proti terorizmu."

Dánsky premiér Lars Lökke Rasmussen sa po londýnskom útoku vyjadril na Twitteri takto: "Som zhrozený zábermi z Londýna. V myšlienkach som s našimi britskými priateľmi."

Hlavný vyjednávač Európskej komisie pre brexit Michel Barnier uviedol: "Myslím na Londýnčanov."

Talianske ministerstvo vnútra dnes oznámilo, že najvyšší predstavitelia bezpečnosti a tajných služieb sa zídu vo štvrtok v Ríme, aby po útokoch v Londýne "posúdili teroristickú hrozbu".

Minister vnútra Marco Minniti po "tragických udalostiach v Londýne" zvolal výbor pre strategické protiteroristické analýzy.

Taliansko je v stave vysokej pohotovosti, keďže v piatok 24. marca sa v Ríme zídu na summite lídri členských krajín EÚ. Stretnú sa s pápežom Františkom vo Vatikáne a v sobotu sa zúčastnia na slávnostnom obrade.

Talianske úrady očakávajú aj prípadné násilnosti na sobotňajších pochodoch, ktoré pritiahnu tisíce ľudí z dvoch táborov - zástancov aj odporcov EÚ.

Španielsky premiér Mariano Rajoy v telegrame zaslanom britskej kolegyni Therese Mayovej odsúdil krvavé útoky v Londýne a vyjadril sústrasť s britským ľudom. "Musíme zostať jednotní proti tomuto druhu hrozieb, ktoré nás zasahujú rovnako a ktoré nepoznajú zábrany," uviedol Rajoy.

Solidaritu vyjadril aj Izrael, ktorý od roku 2015 zažíva vlnu palestínskych útokov autami a bodnými aj strelnými zbraňami.