Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Merkelová: Z Nemecka sa mesačne vracia do Iraku 3000 migrantov

Angela Merkelová, archívne foto Foto: TASR/AP

Mnohí z týchto ľudí žijú v dočasných táboroch a sú frustrovaní zdĺhavým procesom udeľovania azylu.

Aalen 10. marca (TASR) - Okolo 3000 migrantov sa v súčasnosti každý mesiac vracia z Nemecka späť do Iraku, pričom ich počet má zvyšujúci sa trend.

Uviedla to dnes nemecká kancelárka Angela Merkelová, ktorú citovali nemecké médiá, ako aj agentúra Reuters.

Mnohí z týchto ľudí žijú v dočasných táboroch a sú frustrovaní zdĺhavým procesom udeľovania azylu. Krajina totiž nedokáže vybaviť všetky žiadosti o azyl po tom, ako do Nemecka minulý rok dorazilo vyše milióna migrantov.

"Momentálne sa do Iraku každý mesiac vracia 3000 osôb", mnohí z nich k príbuzným, ktorí žijú v mestách oslobodených už spod nadvlády Islamského štátu, odznelo z Merkelovej úst počas mítingu v spolkovej krajine Bádensko-Württembersko.

V regionálnych voľbách v spomínanej spolkovej krajine 13. marca pozorovatelia nevylučujú, že by Zelení mohli získať dokonca viac hlasov v tejto bašte Kresťanskodemokratickej únie (CDU) Angely Merkelovej. Stalo by sa tak vlastne po prvý raz od roku 1952, čo by tu CDU prišla o výsadné postavenie. Ďalším politickým subjektom na vzostupe nielen v tejto časti Nemecka je euroskeptická a protiimigračná opozičná strana Alternatíva pre Nemecko (AfD), ktorej prieskumy verejnej mienky predpovedajú zisk okolo 11 percent hlasov.

Voliči budú v spomínaný deň rozhodovať o zložení krajinských parlamentov aj v dvoch ďalších nemeckých spolkových krajinách.