Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Merkelová: Srbsko musí hrať vážnu rolu pri riešení napätia na Balkáne

Nemecká kancelárka Angela Merkelová, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Srbsko sa snaží stať členskou krajinou Európskej únie, ale prebiehajúci konflikt s jeho provinciou Kosovo, ktorá pred desiatimi rokmi vyhlásila nezávislosť, celý proces sťažuje.

Berlín 13. apríla (TASR) - Srbsko musí hrať kľúčovú úlohu pri zmierňovaní napätia na západnom Balkáne, predovšetkým v prípade Kosova a Bosny a Hercegoviny (BaH), vyhlásila v piatok nemecká kancelárka Angela Merkelová.

Počas návštevy srbského prezidenta Aleksandra Vučiča v Berlíne Merkelová pochválila reformy uskutočnené v Srbsku a povedala, že "mali vplyv aj na hospodársky rozvoj".

Srbsko sa snaží stať členskou krajinou Európskej únie, ale prebiehajúci konflikt s jeho provinciou Kosovo, ktorá pred desiatimi rokmi vyhlásila nezávislosť, celý proces sťažuje, ako pripomenula tlačová agentúra DPA. Srbsko neuznáva samostatnosť Kosova.

Európska únia bude na summite 17. mája hodnotiť doterajší prístupový proces krajín západného Balkánu. V tomto období predsedá únii Bulharsko, po ňom prevezme predsedníctvo 1. júla Rakúsko.

Srbsko muselo urobiť "ťažké rozhodnutia", aby bolo prijaté do EÚ, povedal Vučič v Berlíne. A dodal, že za každú cenu sa treba vyhnúť akejkoľvek ďalšej destabilizácii regiónu.