Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Merkelovej spolupracovníci svedčili v parlamente o afére tajnej služby

Nemecká kancelárka Angela Merkelová Foto: TASR/AP

Nemecká tajná služba vraj konala proti národným záujmom pri spolupráci s americkými kolegami.

Berlín 6. mája (TASR) - Bývalý a súčasný šéf úradu nemeckej spolkovej kancelárky Angely Merkelovej vypovedali dnes pred parlamentným výborom v otázke obvinení, že nemecká tajná služba konala proti národným záujmom pri spolupráci s americkými kolegami.

Nemecká vláda je pod drobnohľadom v súvislosti s tým, čo všetko kancelársky úrad vedel o aktivitách Spolkovej spravodajskej služby (BND). Správa z minulého mesiaca naznačovala, že BND pomáhala Spojeným štátom špehovať európske spoločnosti a predstaviteľov zrejme už od roku 2008.

Vtedajší šéf Merkelovej úradu, terajší minister vnútra Thomas de Maiziere a úradujúci šéf úradu spolkovej kancelárky Peter Altmaier dnes svedčili za zatvorenými dverami pred parlamentným výborom, ktorý dozerá na tajné služby.

Nemecká kancelárka povedala, že je ochotná svedčiť v rámci samostatného parlamentného vyšetrovania. Po správach o tajnej službe čelila kritike, ale dnešný prieskum naznačil, že aféra dosiaľ nepoškodila preferencie Merkelovej strany ani samotnej kancelárky.