Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Merkelovej tím zablahoželal Macronovi k víťazstvu

Centrista Emmanuel Macron ukazuje zdvihnutý palec svojim stúpencom vo svojej volebnej centrále v Paríži 23. apríla 2017. Foto: TASR/AP

Proeurópsky zameraný Macron sa 7. mája stretne s ultrapravicovou národne orientovanou Marine Le Penovou v druhom, rozhodujúcom kole volieb novej hlavy štátu.

Paríž 24. apríla (TASR) - Hovorca nemeckej kancelárky Angely Merkelovej Steffen Seibert privítal v noci nadnes úspech francúzskeho centristu Emmanuela Macrona v prvom kole prezidentských volieb, ktoré sa uskutočnilo nedeľu, a zaželal mu "všetko najlepšie do ďalších dvoch týždňov".

Seibert na sociálnej sieti Twitter napísal: "Dobre, že Macron uspel so svojím smerovaním k silnej EÚ a sociálno-trhovému hospodárstvu."

Merkelovej hlavný poradca Peter Altmaier v rovnakom médiu poznamenal: "Výsledok Emmanuela Macrona ukázal, že Francúzsko a Európa dokážu spolu zvíťaziť. Stred je silnejší, než si populisti myslia."

Proeurópsky zameraný Macron sa 7. mája stretne s ultrapravicovou národne orientovanou Marine Le Penovou v druhom, rozhodujúcom kole volieb novej hlavy štátu. Macron skončil v nedeľňajšom hlasovaní s najvyššou podporou voličov.

Francúzski politici umiernenej ľavice i pravice po zverejnení výsledkov okamžite vyzvali voličov, aby Le Penovú zablokovali v ceste k moci. Porazený krajne ľavicový kandidát Jean-Luc Mélenchon však odmietol podobné gesto.

Podpredseda Národného frontu (FN) Louis Aliot reagoval s tým, že Le Penová ponúka alternatívu pre každého, kto je skeptický ohľadom Európskej únie a úlohy, ktorú v nej Francúzsko zohráva.

Po prvý raz v moderných dejinách krajiny sa prezidentom nestane predstaviteľ niektorej z hlavných strán.