Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Angele Merkelovej udelili v USA Cenu Elieho Wiesela 2017

Angela Merkelová. Foto: TASR/AP

Elie Wiesel, laureát Nobelovej ceny mieru, ktorý prežil holokaust, dôrazne varoval proti zabudnutiu, uviedla Merkelová v ďakovnej reči.

Washington 25. apríla (TASR) - Nemeckej kancelárke Angele Merkelovej udelili v pondelok vo Washingtone Cenu Elieho Wiesela 2017, najvyššie ocenenie amerického Pamätného múzea holokaustu. Kancelárka sa za túto poctu poďakovala prostredníctvom videoposolstva.

Elie Wiesel, laureát Nobelovej ceny mieru, ktorý prežil holokaust, dôrazne varoval proti zabudnutiu, uviedla Merkelová v ďakovnej reči. Obetiam holokaustu bolo spôsobené nesmierne utrpenie. "Len s uvedomovaním si trvalej zodpovednosti Nemecka za zrútenie civilizácie pri šoa možno vytvárať dobrú budúcnosť," zdôraznila kancelárka.

Pamätné múzeum holokaustu v USA vyzdvihlo Merkelovej úsilie za zachovanie pamiatky už minulý mesiac v oznámení o udelení ceny. "Kancelárka Merkelová preukázala neochvejné odhodlanie, aby sa zachovanie pamiatky obetí holokaustu stalo prioritou Nemecka," uviedol predseda rady múzea Tom Bernstein. Poukázal pritom na jej snahy otvoriť archívy holokaustu pre verejnosť.

Cenu Elieho Wiesela udeľujú od roku 2011. Pomenovaná je po spisovateľovi a aktivistovi, ktorý dostal Nobelovu cenu mieru v roku 1986 za dlhoročné úsilie v boji za ochranu ľudských práv. Wiesel zomrel v roku 2016 vo veku 87 rokov.