Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Merkelovej udelili Fulbrightovu cenu za medzinárodné porozumenie

Nemecká kancelárka Angela Merkelová, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Nemecká kancelárka si cenu slávnostne prevzala počas ceremoniálu v Berlíne, ktorý sa prvýkrát konal mimo územia Spojených štátov.

Berlín 28. januára (TASR) - Nemeckej kancelárke Angele Merkelovej udelili v pondelok prestížne ocenenie - Cenu Williama Fulbrighta za medzinárodné porozumenie. Merkelová si cenu slávnostne prevzala počas ceremoniálu v Berlíne, ktorý sa prvýkrát konal mimo územia Spojených štátov. Informovala o tom agentúra AP.

Nadácia so sídlom vo Washingtone ocenila nemeckú političku za jej "pozoruhodné a súcitné vedenie i silnú oddanosť vzájomnému porozumeniu, medzinárodnej spolupráci a mieru".

Merkelová, ktorá zastáva post nemeckej kancelárky od roku 2005, sa výrazne angažuje aj v diplomatických snahách o riešenie kríz v Európe a iných častiach sveta. Kancelárka v roku 2015 umožnila vstúpiť do Nemecka veľkému počtu žiadateľov o azyl, čo je považované za jedno z jej najkontroverznejších rozhodnutí.

Magazín Time jej v roku 2015 udelil titul Osobnosť roka. Harvardova univerzita nedávno oznámila, že Merkelová na jej pôde v tomto roku prednesie reč pred absolventmi.

Ocenenie je pomenované po bývalom americkom senátorovi Jamesovi Williamovi Fulbrightovi, ktorý svojou činnosťou 30 rokov ovplyvňoval americkú diplomaciu a bol aj poradcom prezidenta Spojených štátov Billa Clintona.

Predchádzajúcimi laureátmi Ceny Williama Fulbrighta za medzinárodné porozumenie boli napr. bývalý prezident Juhoafrickej republiky a bojovník proti apartheidu Nelson Mandela, bývalý americký prezident Jimmy Carter či podnikatelia Bill a Melinda Gatesovci.