Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Merkelovej vláda oznámila prezidentskú kandidatúru Steinmeiera

Frank-Walter Steinmeier. Foto: TASR AP

Nemecká kancelárka Angela Merkelová počas vystúpenia v Bundestagu, dolnej komore parlamentu, označila Steinmeiera za toho pravého kandidáta pre súčasnú dobu.

Berlín 16. novembra (TASR) - Trojica strán nemeckej vládnej koalície dnes oficiálne podporila prezidentskú kandidatúru ministra zahraničných vecí Franka-Waltera Steinmeiera, ktorý je dlhodobo jedným z najpopulárnejších politikov v krajine.

Nemecká kancelárka a šéfka Kresťanskodemokratickej únie (CDU) Angela Merkelová počas vystúpenia v Bundestagu, dolnej komore parlamentu, označila Steinmeiera za "toho pravého kandidáta" pre súčasnú dobu.

Po jej boku pritom stál predseda sesterskej Kresťanskosociálnej únie (CSU) Horst Seehofer a Steinmeierov stranícky šéf, líder Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD) Sigmar Gabriel, informovala agentúra DPA.

Samotný Steinmeier následne vyhlásil, že považuje za veľkú poctu skutočnosť, že bol "v naozaj nepokojných časoch" navrhnutý do prezidentskej funkcie. Za svoju prioritu označil budovanie politickej kultúry.

"Na tomto chcem pracovať bez ohľadu na stranícke, a čo je ešte dôležitejšie, na sociálne rozdiely. Na politickej kultúre, ktorá nám dovolí viesť spory, ale zároveň pristupovať k sebe s rešpektom," povedal 60-ročný Steinmeier.

V prípade, že by sa Steinmeier stal prezidentom, na čele rezortu diplomacie by ho mal podľa očakávaní nahradiť predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz.

Päťročný mandát súčasného spolkového prezidenta Joachima Gaucka vyprší v marci budúceho roku. Tento 76-ročný politik už pred niekoľkými mesiacmi oznámil, že opäť kandidovať nemieni s ohľadom na svoj pokročilý vek.

Voľba Gauckovho nástupcu je naplánovaná na 12. februára 2017. O prezidentovi rozhodnú delegáti osobitného volebného zhromaždenia zloženého z členov Bundestagu a zástupcov všetkých 16 spolkových krajín.

Steinmeier vyštudoval právo a politológiu a v nemeckej politike pôsobí už zhruba dve desaťročia. Zastával už viacero vládnych pozícií vrátane vicekancelára a vedúceho úradu spolkového kancelára. V rámci SPD má povesť umierneného politika nakloneného reformám. V roku 2009 sa uchádzal o post kancelára, avšak neuspel v súboji s Merkelovou.

Funkcia nemeckého prezidenta má viac-menej len reprezentačný charakter so zameraním na zahraničie, zatiaľ čo reálna politická moc sa sústreďuje v rukách spolkového kancelára. Obsadenie prezidentskej funkcie je však napriek tomu politicky citlivou záležitosťou. Merkelová preto čelí kritike z radov vlastnej strany za to, že pred budúcoročnými parlamentnými voľbami podporila prezidentského kandidáta SPD, ktorá je tradične hlavným rivalom kresťanských demokratov.