Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Merkelová musí preč, kričali na kancelárku počas návštevy v Česku

Na archívnej snímke nemecká kancelárka Angela Merkelová (vpravo) a český premiér Bohuslav Sobotka. Foto: TASR/AP

Približne tri desiatky priaznivcov hnutia Sloboda a priama demokracia (SPD) Tomia Okamuru pred príchodom kancelárky postavili pred úradom vlády z papierových škatúľ symbolickú nemú barikádu.

Praha 25. augusta (TASR) - Na jednodňovú oficiálnu návštevu Českej republiky pricestovala dnes nemecká kancelárka Angela Merkelová. Česká vláda je naďalej proti prerozdeľovaniu migrantov v rámci Európskej únie na základe kvót.

"Nemôžeme súhlasiť so systémom, ktorý sa zakladá na záväzných kvótach pre prerozdeľovanie utečencov," vyhlásil dnes v Prahe podľa tlačovej agentúry DPA český premiér Bohuslav Sobotka po rokovaniach s nemeckou spolkovou kancelárkou.

Hostku z Berlína, ktorá pricestovala do českej metropoly z Estónska na osemhodinovú návštevu, privítali pred Úradom vlády ČR piskotom, skandovaním sloganu "Merkel muss weg" (Merkelová musí preč), ale aj vulgárnymi heslami. Približne tri desiatky priaznivcov hnutia Sloboda a priama demokracia (SPD) Tomia Okamuru pred príchodom kancelárky postavili pred úradom vlády z papierových škatúľ symbolickú nemú barikádu. Nechýbali ani pokriky "Bohouše do koše" na adresu predsedu českej vlády, vyplýva z informácií internetových serverov Novinky.cz a iDNES.cz.



Na spoločnej tlačovej konferencii oboch štátnikov český hostiteľ uviedol, že ČR a Nemecko majú na mnoho vecí zhodné názory, ale neplatí to o revízii azylovej politiky a zavedení kvót pre záväzné prijatie utečencov, ktoré Česko odmieta.

Odlišný názor na migračnú problematiku netajila ani hostka z Berlína, ktorá pripomenula, že po dohode EÚ-Turecko sa prílev utečencov zmiernil. Súčasne na margo odlišností v tejto otázke naznačila, že dialóg medzi oboma krajinami bude pokračovať.

Merkelová však zdôraznila podobné názory Prahy a Berlína na niektoré aspekty migračnej problematiky, napríklad ochranu vonkajších hraníc únie či boj proti príčinám exodu. Privítala, že ČR podporila operáciu NATO v Egejskom mori i dohodu s Tureckom, a vyjadrila sa, že operácie proti džihádistom zo skupiny Islamská štát budú v spolupráci s Tureckom pokračovať.

Kým Sobotka konštatoval, že ľudia vnímajú riziká, ktoré môže predstavovať migrácia alebo nie úplne úspešná migrácia, Merkelová vyjadrila názor, že postoj Prahy je iný, pretože Česko leží v strednej Európe a nie je priamo zasiahnuté migračnou vlnou.

Nemecká kancelárka vyjadrila spokojnosť s vývojom bilaterálnych nemecko-českých vzťahov, ocenila rast českej ekonomiky a zmienila sa o dostavbe diaľnice D8 i vzájomnej spolupráci v oblasti vedy.

Český premiér informoval, že spoločným cieľom oboch krajín je zlepšenie dopravného spojenia, predovšetkým rýchlodráha Praha-Drážďany-Berlín. V reakcii na otázku o možnom zrušení sankcií uvalených na Ruskú federáciu Merkelová uviedla, že predpokladom pre to je uplatnenie obsahu minských mierových dohôd v praxi.

Zeman vyzval Merkelovú, aby sa usmievala



Nemeckú spolkovú kancelárku Angelu Merkelovú prijal na Pražskom hrade český prezident Miloš Zeman. Informovali o tom české médiá.

Hostiteľ privítal hostku z Berlína v jej rodnej nemčine a anglicky ju vyzval, aby sa usmievala, Merkelová reagovala na slová Zemana česky.

Jednou z ústredných tém rokovaní Zeman-Merkelová mala byť migračná kríza a medzinárodný terorizmus, druhou Európa po odchode Veľkej Británie z Európskej únie, uviedol hovorca českého prezidenta Jiří Ovčáček.

Podľa hovorcových slov pre internetový server iDNES.cz prezident venoval kancelárke nielen tradičnú kyticu, ale aj román Jaroslava Haška Osudy dobrého vojáka Švejka, a to nielen v českom origináli s ilustráciami Josefa Ladu, ale aj v preklade do nemčiny.

Po stretnutí oboch štátnikov medzi štyrmi očami sa k ním pridali aj členovia delegácií, na českej strane i vicepremiér, minister financií Andrej Babiš a šéf diplomacie Lubomír Zaorálek.