Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

MERS si za 24 hodín v Južnej Kórei vyžiadal ďalšie obete a nakazených

V Južnej Kórei zomreli dvaja ľudia, ktorí sa infikovali blízkovýchodným respiračným syndrómom (MERS). Podľa agentúry Jonhap sa vírusom MERS nakazilo v Južnej Kórei doteraz 25 ľudí; 682 ľudí z okolia pacientov je v karanténe alebo sú pod osobitným dohľadom lekárov. Na snímke ľudia s rúškami na tvári na ulici v juhokórejskom Soule. Foto: TASR/AP

Siedmou mŕtvou je 68-ročná žena, ktorá mala choré srdce a nachádzala sa na urgentnom príjme soulskej nemocnice, kam vystopovali rad predchádzajúcich potvrdených prípadov.

Soul 9. júna (TASR) - Juhokórejské ministerstvo zdravotníctvo dnes oznámilo, že má osem nových nakazených blízkovýchodným respiračným syndrómom (MERS), celkový počet mŕtvych stúpol na sedem a chorých na 95. Denný nárast nových prípadov však prudko klesol z 23 v pondelok na dnešných osem.



Juhokórejská prezidentka Pak Kun-hje vyzvala na celonárodné úsilie s cieľom zlikvidovať epidémiu MERS, ktorú do krajiny priviezol minulý mesiac obchodník z Blízkeho východu.

Južná Kórea má po Saudskej Arábii druhý najvyšší počet nakazených. Ukázali to údaje Európskeho centra pre kontrolu a prevenciu chorôb.

Siedmou mŕtvou je 68-ročná žena, ktorá mala choré srdce a nachádzala sa na urgentnom príjme soulskej nemocnice, kam vystopovali rad predchádzajúcich potvrdených prípadov.

Traja z dnešných nových prípadov pochádzajú z rovnakého urgentného príjmu v nemocnici. Spolu sa tam vírusom MERS nakazilo 37 ľudí z 95 potvrdených prípadov, uviedla agentúra Reuters.

V karanténe je asi 2500 ľudí, ktorí prišli do styku s chorými pacientmi, časť z nich je v nemocnici, ale väčšina u seba doma. Úrady uviedli, že po ľuďoch, ktorí porušia domácu karanténu, pátrajú tak, že vystopujú ich mobilné telefóny.

Spolu s novými prípadmi v Južnej Kórei tak celkový počet prípadov MERS vo svete vzrástol na 1244 a najmenej 446 z nich zomrelo. Vyplýva to z údajov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO).